Investor äger inkassbolaget Lindorff och Mölnlycke Health Care som inte har betalat någon bolagsskatt alls sedan 2008, rapporterar SVD Näringsliv. Detta trots att Lindorff gjorde ett rörelseresultat på 460 miljoner kronor 2012 och Mölnlyckes rörelsevinst under de första nio månaderna i år var hela 2,2 miljarder.
Lagliga skatteupplägg
Förklaringen är avancerade, men lagliga, skatteupplägg som gör att bolagens vinster äts upp av interna räntekostnader. Totalt har Lindorff skulder på 12 miljarder kronor, varav mer än hälften består av lån från ägarna Investor och riskkapitalbolaget Altor. På en del av lånen uppgår räntan till 15 procent per år. Räntekostnaderna läggs dock på den ursprungliga skulden. Inga räntebetalningar sker i praktiken men på pappret minskar vinsten och skatteunderlaget, skriver SvD. Samma upplägg praktiseras inom Mölnlycke Health Care, med stora aktieägarlån och räntor på 13,5 procent.
Det är precis den typen av skatteupplägg, räntesnurror, som riskkapitalbolagen gjort sig kända för och som kritiserats hårt.
Skatteverket har ifrågasatt den höga räntan på Mölnlyckes lån och ärendet ligger nu hos Kammarrätten.
Christer Forsström, tidigare vd för TV 4 och med många år i det privata näringslivet bakom sig, främst inom Elctroluxkoncernen, är kritisk till riskkapitalbolagens affärsidé.
– Det är stor skillnad på industrialister och riskkapitalister. De senare går in i bolagen med den enda målsättningen att tjäna pengar genom rovdrift utan tanke på seriös långsiktig tillväxt och utveckling, medan industrialister vill bygga långsiktiga bolag och tjäna pengar, säger han.
”Övervinster i verksamheten”
Enligt Christer Forsström har skattelagstiftningen inte hängt med när det gäller de nya möjligheter som globaliseringen medför.
– Ett bolag måste plöja ner övervinster i verksamheten och se till att delar av vinsten stannar i landet där verksamheten bedrivs.
Investors skatteplanering sker samtidigt som bolaget, i egenskap av investmentbolag, redan gagnas skattemässigt med skatteregler som gör att moderbolaget normalt inte betalar någon inkomstskatt. Koncernen Investor redovisade en vinst på nästan 24 miljarder under fjolåret och betalade 618 miljoner kronor i skatt. Det motsvarar en skatt på 2,6 procent, enligt SvD Näringsliv. Att jämföra med skattesatsen för vanliga företag som är 22 procent.