Prognosen förutsätter dock att nyanlända kommer in i arbete i lika hög utsträckning som idag, vilket sedan en dryg vecka tillbaka är arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons ansvar.
Förutom en grupp tjänstemän i ett särskilt sekretariat har hon fått statsminister Stefan Löfvens välsignelse att ge sig in även på andra ministrars områden för att se till att integrationspolitiken samordnas och fungerar bättre. I praktiken blir hon alltså både integrationsminister och ”överrock” för de miljöpartistiska statsråden – något hon själv tillbakavisar bestämt.
När Dagens ETC träffar henne på Arbetsmarknadsdepartementet framhåller hon att Socialdemokraterna har varit medvetna om utmaningarna med en åldrande befolkning länge.
– I tio års tid har vi diskuterat detta: Hur ska vi klara den demografiska utmaningen? När allt färre ska försörja allt fler. Nu håller vi på lösa den utmaningen tack vare flyktinginvandringen. Därför är det jätteviktigt att vi använder den här möjligheten nu till att också utbilda människor i yrken där vi har brist eller kommer att få en brist. Vi kommer behöva fler som jobbar inom vården och inte minst inom äldreomsorgen.
”Känner helt enkelt inte folk”
Så vilka konkreta åtgärder ska regeringen driva för att öppna upp arbetsmarknaden för nyanlända? Frågan pressar regeringen efter de senaste veckornas offensiv där allianspartierna lagt fram ett antal olika förslag om lägre löner och nya anställningsformer. Ylva Johanssons motdrag följer ett välbekant S-recept: mer anställningsstöd, fler praktikplatser och bättre yrkesutbildningar.
Hon poängterar samtidigt att det inte är meningsfullt att prata om enskilda satsningar som ska lösa etableringen för nyanlända i ett svep.
– Vi jobbar med flera förslag. Men grunden är att de nyanlända är väldigt olika och därför har vi lagt om politiken. I det gamla systemet bemöttes alla på samma sätt. Nu byter vi så att det blir olika insatser för olika individer, säger hon.
Det handlar framförallt om att skilja på insatser för människor med olika utbildningsnivå, snarare än utifrån varifrån och när de kommit till Sverige, menar Ylva Johansson. De som har högskoleutbildning ska få större möjlighet att komplettera den, medan de som har yrkeserfarenhet ska in i snabbspår för de yrkena. För dem med låg utbildningsbakgrund, eller ingen alls, handlar det om att göra kombinationer av satsningar på både yrkesutbildningar och grundutbildning, säger hon.
– Det är viktigt att få komma ut och visa upp sina erfarenheter på en arbetsplats. Det är avgörande eftersom det finns mycket förutfattade meningar om vad människor kan och klarar av. Det finns redan idag väldigt generösa anställningsstöd. Genom instegsjobben får arbetsgivaren 80 procent av lönekostnaden från staten. Men av någon anledning är det väldigt få arbets-givare som använder sig av de här stöden. Frågan är vad det beror på. Jag tror att ett skäl till det är att man helt enkelt inte känner folk.
Hur ska nyanlända kunna visa upp sig på arbetsplatser?
– Yrkesintroduktionsanställningar finns idag för ungdomar, vi tittar på om de kan utvidgas till att gälla även för nyanlända. Det kommer att komma.
Vad är skillnaden mellan en rödgrön regering och en borgerligt styrd regering vad gäller integrations- och etableringspolitiken?
– Om vi lyssnar på debatten idag så har framförallt C, L och KD gått in för att bryta sönder den svenska modellen, med hänvisning till de nyanlända. Vi ska bara komma ihåg att de hade samma argument för unga, då ungdomsarbetslösheten var hög. Det känns helt enkelt som att de har en dold agenda. De är egentligen ute efter större klyftor och att arbetsmarknadens parter inte längre ska få styra lönebildningen på egen hand.
Vilken är den viktigaste åtgärden just nu för att öppna upp arbetsmarknaden för de nyanlända?
– Det är att se till att vi snabbt får igång en svenskutbildning och att man ska kunna kombinera den med andra insatser. Flexibiliteten måste bli bättre, så att man inte först måste läsa svenska, och sedan komma ut i arbete. Utan att man kan kombinera. Att du läser svenska samtidigt som du är ute i praktik eller anställning, för att snabba på det hela.