Minns du första gången du använde internet?
– Det var under mina tonår på 1990-talet, jag hörde väl till den generation som först kopplade upp oss på modem där man ringde upp och fick in alla meddelanden som hade kommit sen sist, det var innan vi hade tillgång till det riktiga internet. Jag var bland annat med och diskuterade på ett litet vänsterradikalt nätverk som hette Rednet, det var väldigt coolt.
Du har studerat internets historia och den digitala utvecklingen under lång tid. Hur skulle du beskriva den tidpunkt vi är vid just nu?
– Internets utveckling de senaste 10-15 åren är helt sammankopplat med finanskrisen 2008 och den ekonomiska politik som har förts sedan dess, med minusräntor och så vidare. Det har skapat en situation där de här ”big tech”-företagen har gjort enorma vinster och enorma aktiekursuppgångar medan de allra flesta företagen i andra sektorer inte alls ser mycket av tillväxt. Det är ju en otroligt märklig tid vi lever i rent ekonomiskt, och de tjänster vi använder till vardags är någonstans en del av det.
– Vi har haft tio år av ganska kraftig monopolisering av det ”sociala nätet”, det har funnits en handfull tjänster där så att säga alla hänger. Jag tror det har skapat en situation som är ganska orimlig och ganska farlig, för det finns inte riktigt någon lösning på hur det i slutändan ska kunna ske någon civiliserad kommunikation när de här är tjänsterna från början är gjorda för det här extremt storskaliga formatet och helt enkelt för att förmedla reklam. Just nu finns det allt tydligare tecken på sprickor i det här, men det är oklart efter vilka linjer de här sprickorna kommer att träda fram. Jag tror vi kommer att få ett lite mer fragmenterat internetklimat igen, det kan vara både dåligt och bra, eller förvirrande, eller spännande.
Vad kommer vi att kunna läsa av dig i ETC:s nya avdelning Filterbubblan?
– Min tanke är att ömsom skriva med väldigt vardaglig utgångspunkt och ömsom mera spekulativt. Vardagligt som i: Hur använder vi nättjänsterna i vår vardag och i vår kommunikation och vad gör det med oss? Och går det att ändra vårt sätt att leva och kommunicera tillsammans eller är vi helt fast i de här företagens klor? Jag vill inte predika och säga ”Så här ska du göra. Du måste kryptera allt du skriver,” utan man får ta det pragmatiskt tänker jag. Och så vill jag varva det med lite mer utblickar om var befinner vi oss idag och vad för slags konflikter och utvecklingar kan vi vänta oss framöver?