En frivilligorganisation har nu skapat en tjänst som samlar de senaste ryktena och hjälper flyktingar med korrekt information på engelska, arabiska, grekiska och farsi. Volontärerna finns också på plats i de grekiska flyktinglägren för att informera om hur nya asyllagar i Europa påverkar deras chanser att få asyl.
– Rykten är en bra mätare på vad som är på gång bland migranterna, säger Shabnam Mortazavi som arbetar för organisationen Internews på den grekiska ön Lesbos, till The Guardian.
Hon skriver ner alla rykten hon hör från människor för att Internews ska kunna korrigera uppgifterna.
Tidigare har Internews arbetat på liknande vis bland annat i Liberia under ebolaepidemin 2014, och i Nepal efter den stora jordbävningen 2015.
”Kommer alltid fram”
Även i Sverige arbetar frivilligorganisationer med att motverka ryktesspridning. Tina Morad, verkställare på Refugees Stockholm, berättar för Dagens ETC att de vanligaste missuppfattningarna handlar om att det skulle gå att ljuga om varifrån man kommer.
– Framför allt irakiska asylsökande tror att de har en större chans att få stanna om de säger att de kommer från Mosul än om de säger att de kommer från Bagdad eller från den kurdiska delen av landet. Men det kommer alltid fram förr eller senare.
– Ibland hör vi på språket de använder att de inte kommer från den plats de säger. Och kan vi höra det så kan de som arbetar på Migrationsverket göra det med.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Luras lämna ifrån sig passen
Ett annat problem är människor som luras lämna ifrån sig sina pass till flyktingsmugglare, som sedan utpressar hela familjer med hjälp av detta.
– Femton familjer lurades betala smugglare dyrt för att de skulle ”ta hand om” deras pass, säger Tina Morad.
– Folk tror att man har större chans att få uppehållstillstånd om man slänger bort passet, men det stämmer inte.
– Vi uppmanar alltid människor att ta med sig sina pass om de har några.
Måste bevisa konkret hot
Ett vanligt missförstånd är att det räcker med att säga att man lever under en auktoritär regim.
– Men i dag måste man bevisa att det finns ett konkret hot. Det räcker inte att man bor i ett land utan yttrandefrihet, till exempel.