Ican tilldelas priset för deras arbete med att "dra uppmärksamhet mot de katastrofala konsekvenser som följer av all slags användning av kärnvapen och för sina banbrytande insatser för att få till ett avtal som förbjuder sådana vapen".
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Organisationen föddes 2007 och räknar under sitt paraply närmare 500 partnerorganisationer i ett hundratal länder.
– Den norska nobelkommittén är medvetna om att Icans avtal inte helt kommer att avskaffa kärnvapen. Kommittén vill poängtera att nästa steg är att involvera kärnvapenmakterna. Det här är en uppmaning till dessa stater att delta i diskussionerna, sa kommitténs ordförande under presskonferensen.
Fredrik S Heffermehl, ordförande för projektet The Nobel Peace Prize Watch, kritiserade i fredagens tidning Nobelkommittén för att inte följa Alfreds Nobels vilja med fredspriset. Idag är han otroligt glad, både för att Ican tilldelades priset, men också för att Nobelkommittén gjorde ett självständigt val.
– Det är en stor dag för Nobelkommittén och en stor dag för freden i världen. Atomvapen-nedrustning är den mest akuta delen av den allmänna nedrustning som Nobel ville stödja med sitt testamente. En annan sak som ger anledning till glädje är att kommittén med valet av Ican för en gångs skull visat självständighet gentemot norsk utrikespoliti och Nato, säger Fredrik S Heffermehl.
En del av förklaringen tror han kan vara att norska Nobelkommittén nyligen fick en ny ordförande, Berit Reiss-Andersen, som är advokat.
– Berit Reiss-Andersens professionella roll att upprätthålla och försvara lagen genomsyrade en TV-intervju som hon gav för två dagar sedan på NRK. Hon sa att Alfred Nobel såg internationell rätt som viktigt för att organisera en värld utan krig. Det ingav hopp, och jag började tro att IALANA eller Ican kanske kunde få priset, som en honnör till FN-avtalet om förbud mot kärnkraft. Jag brukar inte spekulera men vågade mig på denna gissning till NRK 08.45 idag, och fick rätt! Den här utnämningen överträffar alla drömmar, säger Fredrik S Heffermehl.
Även Pierre Schori, före detta socialdemokratisk minister, EU-parlamentariker och FN-ambassadör, välkomnar årets val av pristagare:
– En mäktig hyllning till mänsklig överlevnad och en smäll i solar plexus mot alla nuklerära hotförnekare. Sverige bör utan vidare tvekan skriva under FN-avtalet för ett kärnvapenförbud och återuppta arbetet med en nordisk kärnvapenfri zon.
Här kan du läsa en intervju i ETC Göteborg med fredsprisvinnarens chef svenska Beatrice Fihn.