BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Tillsammans med föreningen Internationella Bekantskaper ordnar de Hejfestivalen på Orion-teatern under nationaldagen. Artister som Adam Kanyama, Mange Hellberg, Natali Felicia och Sharks samt dj:s som Masaya, Lång-Kalle, Nathan Hamelberg och Paola Bruna uppträder på kvällens fest, medan dagstiden är vigd för hela familjen.
– Vi vill skapa en mötesplats för nya och etablerade svenskar. Vad kan vara mer passande än just nationaldagen då? Det handlar också om att ta tillbaka den svenska flaggan från de högerextrema krafter som i viss mån har tagit den ifrån oss, säger Najma Mohamed.
Vid Smedsuddsbadet på Kungsholmen ordnas också stort nationaldagsfirande av stadsdelsförvaltningen. Mångsysslaren, discjockeyn och musikentusiasten Thomas Gylling är med och arrangerar för fjärde året i rad.
– Jag är värd för Mosquito Beach Party. Förra året var det 7 000 personer på plats. Syftet är att göra någonting genom musik och att ha ett brett tonfall som får folk att mötas och ha kul tillsammans vid en strand. Och självklart att alla som vill har rätt att fira de blågula färgerna. Det här drar kanske lite fler internationella stockholmare än till exempel Skansens firande, säger Gylling.
Är det extra viktigt att visa på bredden och mångkulturen som finns i Sverige just på en symbolisk dag som 6 juni?
– Det har publiken själva visat när det kommer 7 000 personer. Det är ett kvitto på det urbana Stockholm och alla musikstilar som följt med den utvecklingen.
I år uppträder artister som Kumba, Dani M, Stockholm Steelband, Calle Real och dj-kollektivet Sugarcane. Dessutom blir det dansuppvisningar från olika crews inom hiphop och dancehall.
Musik och dans från hela världen
På Eggeby Gård i Järva ordnar föreningen Voice of Tensta nationaldagsfirande tillsammans med Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning.
– Vår vision är att ha en mångkulturell folkfest där alla får mötas och ha roligt tillsammans. Det blir musik och dans från hela världen. Bollywood, somalisk musik, azontodans, uzbekisk musik, barnshow, cirkus, fotboll och rap från artister som Cherrie och Dogge Doggelito, bland annat, säger Jeanette Ngabo från Voice of Tensta.
Stadsdelsförvaltningen är arrangörer, men bjöd in Voice of Tensta för att hålla i scenen och programmet. Det var efter att artisten Flimpoman gjort en nyinspelning av svenska nationalsången i vintras tillsammans med ett antal unga talanger.
– Vi gjorde låten för att det fanns så mycket extrema, rasistiska, beteenden i samhället. Och det var mycket oro i luften i våra förorter. Det var ett vi-och-dom-tänkande och vi kände att vi måste göra något som balanserar situationen. Att vi inte ska vara fiender, säger Flimpoman och fortsätter:
– Jag har bott i Sverige i 24 år, i Tensta i nästan 20 år. Den här låten hade börjat bli kopplad till rasisterna, så jag ville göra en ny version av den, som speglar mångfalden och hela Sverige.
”Ett fantastiskt land”
Den senaste tiden har Sverige stängt gränserna och haft en restriktiv flyktingpolitik. Många frågar sig i dag
om nationaldagen verkligen är värd att fira. Najma Mohamed från Refugees Welcome tycker det.
– Jag är jättestolt över Sverige. Det är ett fantastiskt land, även om inte alla beslut som fattas här är bra. Jag är politiskt deprimerad, men samtidigt är det också hög tid att visa att vi är många som inte delar de här åsikterna. Jag har nog aldrig firat nationaldagen ordentligt förut, men just nu känner jag mer än någonsin ett behov av att äga den här dagen. Just för att vi är i en situation där våra politiker är motsägelsefulla. Då ska vi visa att den här dagen som är ägnad vårt land kan vara så här bra, säger hon.
Jeanette Ngabo från Voice of Tensta håller med.
– Jag tycker att man ska vara stolt över Sverige. Alla vi som bor här hjälper ju till att bygga upp landet tillsammans. Det är upp till oss att göra det på bästa sätt. Jag tycker det är viktigt att visa mångkulturen och jag tror att man når fler då också. Man får ett smakprov på olika musikstilar och kulturer. Kanske upptäcker man något nytt, som opera eller azonko, som man inte visste om tidigare, men man hittar något gemensamt tillsammans i musiken.
Flimpoman avslutar:
– Om vi firar nationaldagen på rätt sätt så kommer vi att inse att någonstans är vi alla invandrare i Sverige. Det handlar inte om vi och dom, vi är alla tillsammans och vi lånar alla det här landet. Vi måste ta hand om landet och varandra.