Intern kritik: Strandhäll kunde ha varit tydligare i sitt nej till Nato
Bild: Lars Schröder/TT
Dagens ETC
Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll sitter på dubbla stolar. Dels företräder hon den sittande S-regeringen, dels är hon ordförande för partiförbundet S-kvinnorna. Något som kan bli ett problem om partistyrelsen vänder i Nato-frågan, då S-kvinnor är hårdnackade motståndare.
– Alla förstår ju att hon måste vara lojal mot regeringen, säger Tara Twana, ordförande för S-kvinnor i Stockholms stad.
I slutet av nästa vecka ska de interna diskussionerna om hur partiet ska förhålla sig till ett möjligt Nato-medlemsskap knytas ihop i Socialdemokraterna. Senast den 24 maj ska partistyrelsen fatta beslut om S ska svänga i frågan om den svenska alliansfriheten eller inte. Enligt läckta uppgifter lutar det åt en svängning i frågan om Nato, något som skulle betyda att det finns en klar riksdagsmajoritet för ett svenskt inträde i militäralliansen.
Men inom S finns också partiförbund som motsätter sig ett Nato-medlemskap. Bland dem återfinns det kristna partiförbundet Tro och solidaritet, ungdomsförbundet SSU samt S-kvinnorna, där klimat- och miljöminister Annika Strandhäll är ordförande.
På sin kongress förra året slog S-kvinnorna fast att Sverige ska förbli alliansfritt och den 3 februari i år, innan den ryska invasionen av Ukraina inleddes, gjorde Strandhäll ett uttalande på förbundets hemsida där hon slog fast att: ”Sveriges position i förhållande till Nato är – och ska vara – tydlig: ’Samarbete ja, medlemskap nej’.”
Intern kritik
Nu luftas dock en viss intern kritik inom S-kvinnorna mot ordförande Strandhäll, efter att hon tidigare under veckan deltagit som representant för förbundet i TV4 Nyhetsmorgon. Där pratade hon om vikten av den svenska rösten för nedrustning och fred.
– Sverige har historiskt varit en stark röst för fred, nedrustning, avspänning och militär alliansfrihet, och det tycker vi S-kvinnor är viktigt, sa Annika Strandhäll.
Det hon nu får motta kritik för är hur hon i samma intervju resonerar kring om partiordförande Magdalena Andersson skulle kräva rättning i ledet:
– Oavsett vilket beslut som partistyrelsen beslutar sig för så kommer S-kvinnor att ställa sig bakom beslutet, säger Annika Strandhäll.
”Funnits en diskussion”
Tara Twana, ordförande för S-kvinnorna i Stockholms stad, menar att Strandhäll kunde ha varit tydligare.
– Det man kan diskutera, och ja, det har funnits en sådan diskussion i vårt distrikt, det är om hon kunde ha varit tydligare med var vi S-kvinnor står i frågan. Hon borde kanske ha funderat mer på vilket budskap hon förmedlade under de där få minuterna i rutan.
Samtidigt vill inte Tara Twana döma henne för hårt.
– Ska man döma en person utifrån en enskild intervju, det blir väldigt hårt. Men kommunikation är å andra sidan något som alltid går och ska diskuteras, för att man ska bli bättre på det. Kanske skulle hon bara ha avböjt att svara på frågan om en möjlig framtid där Magdalena ringer och vill ha ett visst samtal, eftersom inget beslut ännu är fattat ändå.
Det problematiska med att som Annika Strandhäll sitta på två skilda uppdrag inom samma parti har hon dock svårt att se.
– Det beror ju såklart på hur man använder sitt mandat, men det ska inte behöva vara något problem. Alla förstår ju att hon måste vara lojal mot regeringen, säger Tara Twana.
Under torsdagen presenterades en opinionsundersökning från Novus som visade att hela 62 procent av svenskarna inte vill folkomrösta om ett svenskt medlemsskap i Nato. Vad tror du att det beror på? Kan det ha att göra med ett för otydligt budskap från nej-sidan, som bland annat ni från S-kvinnorna företräder?
– Nej, jag tycker vi är väldigt tydliga. Jag tror snarare det beror på vilka sidor i debatten media väljer att lyfta fram. Min poäng är att media skapar opinion, vår roll i S-kvinnor är att försöka nyansera den bilden, visa på att verkligheten inte behöver vara en sandlåda, säger Tara Twana.