På riksnivå gjorde Miljöpartiet ett oväntat bra val bland stockholmarna och fick 10 procent. Men i lokalvalen i huvudstaden tappade partiet stort. I regionen var de nära att åka ut – med bara 3,6 procent av rösterna – och i kommunen landade de på 6 procent. Förra valet, 2018, var det tvärtom – då fick MP höga siffror i både region och kommun.
Både i Stockholms stad och Region Stockholm har Miljöpartiet styrt med de forna allianspartierna M, KD, L och C. En partiarbetare berättar nu för Dagens ETC att den interna kritiken växer mot partiets fyraåriga flirt med högerblocket. Han menar att Miljöpartiets kampanj nationellt svärtats av samarbetena med de borgerliga partierna lokalt.
– För de som har jobbat nära kampanjen blir det väldigt tydligt att valresultatet är en konsekvens av att Miljöpartiet styrt med de blåa partierna i både Stockholms stad och region. Bilden är att det här har påverkat långt utanför Stockholm. Det har fått uppmärksamhet nationellt, säger han.
Sålde skolor
Han berättar att valarbetare runt om i landet fått frågor om varför de sitter och styr med de borgerliga i Stockholm. De blågröna har fått mycket kritik och nyhetsrubriker för sina försäljningar av skolfastigheter till olika privata skolkoncerner.
– Folk som kampanjat i Göteborg, Piteå och Lund säger att folk kommer fram och frågar varför vi säljer skolor i Stockholm, säger han.
Även samarbetet med Irene Svenonius och Moderaterna kring sjukvården i Stockholm har upprört.
– Jag har bekanta som jobbar inom vården och de tackade mig när jag sa att jag inte kommer att rösta på Miljöpartiet i regionvalet. De är så besvikna och arga över sjukvårdspolitiken i Stockholm under de senaste åren.
Enligt siffror från Valu är Miljöpartiet det parti där flest personer valde att dela upp sina röster det här valet och rösta på ett annat parti i kommunvalet än till riksdagen. Bara 43 procent av MP-väljarna lade sina röster på partiet både på riksnivå och i kommunen. Mer än hälften valde alltså att rösta på ett annat parti i kommunvalet.
Fyra år till med Moderaterna
Partiarbetaren berättar att han själv och många andra inom partiet valt att rösta på andra partier i lokalvalen.
– Jag är långt ifrån den enda medlemmen i Miljöpartiet Stockholm som gjort så. Även om man tycker att klimatet är viktigt är det väldigt få vänsterväljare som är beredda att lägga sina röster på Miljöpartiet i Region Stockholm eftersom man inte vet om man kommer att få fyra år till med Moderaterna på köpet.
Han säger att ledningen för Miljöpartiet i Stockholm har varit blinda för att majoriteten av partiets väljare identifierar sig som vänster. Enligt en undersökning från Valu anser 88 procent av Miljöpartiets väljare att de står till vänster i politiken. 11 procent står till mitten och bara 3 procent menar att de står till höger.
Och partiarbetarens analys stärks av valresultatet i regionerna. Den enda regionen i hela Sverige där Miljöpartiet har ökat är region Västerbotten – och där har Miljöpartiet varit en del av en rödgrön koalition.
När nu alla röster är räknade och nya styrande koalitioner ska bildas lokalt hoppas MP-medarbetaren att politikerna i partiet har lärt sig en läxa.
– Det är tydligt att det här var ett misstag. Om vi inte förstår det så kommer det inte finnas ett parti kvar på lokal- och regional nivå inom ett eller två val.