BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Jag hoppas att det interdisciplinära inte bara är en övergående trend, utan ett nytt sätt att se på förändring, säger Johanna Beckman.
Hennes kollega Jakob Grandin menar att det här sättet att jobba på är nödvändigt för att en långsiktig förändringsprocess ska vara möjlig, men medger att det också innebär utmaningar:
– Det är klart att det är mer komplext och kan vara knepigt ibland att få ihop allt och få folk att förstå, men det är så här vi kommer att behöva organisera oss i framtiden om vi vill komma framåt, säger han.
Samlas under fem teman
Från början var festivalens övergripande tema global förändring, men under de två år som förberedningsarbetet pågått växte flera andra teman fram. Nu har festivalen fem teman som de olika aktiviteterna kategoriseras efter: demokrati, ekonomi, människa versus maskin, kommunikation och urban utveckling.
– Våra talare kommer prata utifrån ett av dessa teman och innovationslabben kommer också kretsa kring dem. En av våra samtalssessioner har vi valt att kalla ”The future of news: Journalism in a post-truth era”. Där kommer Gerald Ryle som är en journalist som var med och gjorde grävjobbet om Panamapapers att samtala med Aftonbladet-journalisten Karin Pettersson om grävande journalistik och journalistikens villkor i postsanningens era, berättar Jakob Grandin.
En annan av festivalens mer kända gäster är modekonstnären och sci-fi-arkitekten Lucy McRae som ska prata om hur teknologin kan förvandla den mänskliga kroppen.
– Hon har till exempel skapat ett parfympiller som gör att man luktar inifrån kroppen och känslokännande klänningar som reflekterar kroppens sinnen. Hon är en otroligt häftig person som man inte får missa, säger Jakob Grandin.
Nattlivet ger stora utmaningar
Kollegan Johanna Beckman som har bestämt kulturinnehållet och bokat banden till festivalen vill lyfta problematiken kring hur relationen mellan stads- och nattliv kan samverka.
– I Stockholm har vi i dag stora utmaningar när det gäller hur ett aktivt och spännande nattliv med fester och klubbar kan existera sida vid sida med urbant boende. Det finns en stor splittring mellan hur polisen, boende och klubbarrangörer ser på nattlivet. Jag som jobbar både med Trädgården och Nobelberget möter den splittringen hela tiden och det är något vi måste prata om och tänka mer kring, säger hon.
Bland de 20-tal musikakter som bokats till festivalen finns namn som svenska Amanda Bergman och Naomi Pilgrim, brittiska Honey Dijon, colombianska Mitú och Syriens dansmusik-stjärna Omar Souleyman.
– Att Omar Souleyman, som tidigare kämpat med olika visumproblem, kommer till Gather Festival är stort. Han kommer från ett konfliktfyllt land som uppmärksammats i vår samtid och har trots att han egentligen inte ses som elektro-musikartist ändå lyckats skapa sig en unik position inom den elektroniska dans-musikvärlden, säger Johanna Beckman.
24-timmarslabb för innovationer
Innovationslabben som också är en stor del av festivalkonferensen sker på dagtid på Nobelberget. Ett av dem börjar redan på tisdagen, ett 24-timmarslabb där ett stort antal av Stockholms största fastighetsägare deltar.
– Vi låser in dem ett dygn tillsammans med ett gäng som heter Innovationplant och de ska ta fram prototyper för hur vi kan jobbar för en bättre stad. Förhoppningsvis kommer vi kunna presentera något av resultaten från det labbet under själva festivalen, berättar Jakob Grandin.
Det är väldigt höga priser om man vill vara med på konferensen, ordinarie pris för konferens är 7 450 kronor och musikdelen kostar mellan 200–350 kronor per dag.
Hur tillgänglig är er festival? Har ni till exempel teckentolk på konferensen och anpassat era lokaler efter personer med funktionsvariationer?
– Vi har försökt jobba med tillgänglighet men har en lång väg kvar. Vi har ett konferenspris för studenter på 1 250 kronor och för små företag och ideella organisationer kostar det 2 450 kronor. Vi har också delat ut en hel del gratisbiljetter. Men vi har inte jättestora sponsorer som kan subventionera det här helt, vi kommer gå minus första året, så är det bara, säger Jakob Grandin.