Konfliktmineraler används i nästan all elektronik världen över. Men i dagarna har Intel, världens största tillverkare av processorer till persondatorer, lanserat den första produkten som ska vara fri från konfliktmineraler.
– Vi har känt en skyldighet att genomföra förändringar i våra leverantörskedjor för att säkerställa att våra produkter och vår verksamhet inte oavsiktligt finansierar kränkningar av mänskliga rättigheter i Kongo-Kinshasa, säger Intels vd, Brian Krzanich.
Företaget kommer framöver endast använda konfliktfria mineraler i tillverkningen av sina mikroprocessorer. Företrädare för socialt ansvarstagande i leverantörsled säger att det är ett tecken på en växande trend.
– Detta har redan fungerat som en katalysator när det gäller reformer av mineralhandeln i regionen kring de stora sjöarna i Centralafrika och det har fått både amerikanska och kongolesiska företag att göra riskbedömningar och konsekvensanalyser för en ansvarsfull produktion, säger Carly Obot från organisationen Global Witness.
– När Intel nu har lanserat den första konfliktfria produkten är det dags för andra företag att göra detsamma. Särskilt viktigt är det inom guldindustrin, säger Sasha Lezhnev från organisationen Enough Project.
Nya regler blir ekonomisk börda
Enligt konsultfirman Claigan hade över 2 900 företag i september 2013 infört program för riskbedömning när det gäller mineraler som riskerar att komma från konfliktområden.
Samtidigt har den amerikanska handelskammaren, nationella sammanslutningen för tillverkare och stora lobbygrupper i USA starkt protesterat mot att amerikansk lagstiftning snart införs som kommer att kräva att företag redovisar om de importerar mineraler från konfliktområden i regionen kring de stora sjöarna i centrala Afrika. I måndags lämnade de in en överklagan med krav på att lagstiftningen dras tillbaka.
Företagsgrupper säger att de nya reglerna, som kallas sektion 1502, kommer att leda till en orimlig ekonomisk börda. Företagen säger sig vara positiva till målsättningarna, men vill att vissa undantag ska införas.
Juristen Julie Murray, som arbetar på uppdrag av Amnesty International med dessa frågor, säger att det redan gjorts överväganden och omfattande analyser med hänsyn till företagen innan lagstiftningen antogs.
Som lagstiftningen ser ut nu skulle stora amerikanska företag från och med i juni i år tvingas redovisa om de importerar mineraler från konfliktområden i centrala Afrika.
– Generellt tycker vi att det är viktigt att företagen har kunskap om de råvaror som de använder. De flesta konsumenter vill ha kännedom om produkterna de köper har en mörk historia av våldtäkt, tortyr och mord, säger Julie Murray.
Carey L. Biron/IPS