I Föreningens hus i Örebro sitter Mayson Murad och sorterar dagens post hos UN Women i Örebro. Hon är en medelålders kvinna med sina rötter i den kurdiska delen av Irak.
Hon är ofta ute och pratar med muslimska kvinnor, antingen i den lokala kvinnogruppen i moskén eller när hon möter kvinnorna på gatan. Enligt henne så är integration och jobb de stora frågorna.
– Förstår man inte hur ett samhälle fungerar så kommer kvinnorna aldrig att förstå sina rättigheter.
Hon respekterar och vördar sin religion, men säger samtidigt att man måste hitta lösningar så att religionen fungerar i det landet man bor i.
– När islam och politik blandas så tolkas även Koranen fel. Männen som styr vill ha makt över allt. I mitt gamla hemland till exempel så vill de styrande ha en lag där det ska vara möjligt att gifta bort minderåriga flickor.
”Inte bara rättigheter”
Enligt Mayson Murad handlar det inte bara om rättigheter utan även om skyldigheter.
– Vi måste ut i samhället. Gå med i föreningar, få jobb och träffa svenska vänner. Det är en stor fråga bland muslimska kvinnor.
Hon tar upp problemet med ensamstående invandrarmammor.
– De får gå SFI och därefter blir de försörjda av socialbidrag. Barnen går i skolan och får lära sig hur det svenska samhäller fungerar medan mamman inte lär sig något. De har dåligt med pengar och dålig kunskap. Det är ett hjul de aldrig tar sig ur.
Maysom Murad har alltid med sig broschyrer om FN:s kvinnokonvention i väskan. I konventionen finns 30 artiklar om kvinnans rättigheter.
– Jag ger alltid broschyren till kvinnor jag möter. Många säger att artiklarna inte följer Koranen och att de då inte kan följa dem. Men det är så fel. Jag kan Koranen och de flesta artiklarna finns med i den.
Hon berättar att allt går att lösa. En sak är arvsrätten där Koranen säger att kvinnor inte får ärva lika mycket som män. Men här i Sverige fungerar inte en sådan tolkning. Då kan man själv skriva in i testamentet att alla barn ska ha lika mycket.
– Allt går att lösa.
Att lära sig hur samhället fungerar är det viktigaste.
– Kvinnor måste lära sig att de kan få hjälp om de blir misshandlade. Att de inte blir av med barnen om de skiljer sig. Att det är viktigt att rösta. Att bli ett med det svenska samhället, det är den stora feministiska frågan för muslimska kvinnor i Sverige, säger Mayson Murad.
”Inte unikt för muslimer”
Utanför Rudbecksskolan möter vi Nura Yare. Hon har just avslutat sin lektion. Nura är 20 år och läser på naturvetenskapliga programmet på Rudbecksskolan. Hon är ursprungligen från Somalia och hon vill poängtera att islam som religion inte förtrycker kvinnor.
– Varför skulle 1,6 miljarder människor med olika attityder, etnicitet, kulturer och nationalitet vara muslimer om religionen förtrycker kvinnor? Förtrycket kommer för att vi lever i patriarkala samhällen där männen vill ha den kontrollen över kvinnorna, vilket inte är unikt för muslimska kvinnor, den gäller för alla kvinnor.
Hon kallar sig själv feminist och hennes mål är ett rättvist och jämställt samhälle där alla bidrar. Där kvinnor känner att de är en viktigt del av samhällets utveckling och att de har samma rättigheter som män.
– En viktig fråga är integration och att kvinnor får bra utbildning. Men sedan tycker jag att samhället kunde vara bättre på att möta muslimska kvinnor som bär slöja precis som de möter andra kvinnor.
Känner att hon blir bedömd
– Det är inte så lätt att komma in i ett samhälle, vi måste mötas på halva vägen. Många muslimska kvinnor skulle behöva bjudas in till olika kvinnoorganisationer till exempel och ta del av det som diskuteras och tillsammans hitta lösningar till olika problem inom samhället.
Det faktum att Nura är kvinna med utländsk bakgrund, muslim och bär slöja gör att Nura känner att hon alltid blir bedömd av folk.
– När jag pratar med andra så känns det som att jag måste vara på en högre nivå, alltid försöka att vara bättre. Jag och mina vänner pratar ofta om att inte räcka till.
– Om folk lär sig om andra kulturer och traditioner så blir inte våra möten så laddade. Det är viktigt, berättar Nura Yare.