Riv bostäder och inför inkomstkrav i utsatta områden. Det är några av förslagen som Socialdemokraterna nu presenterar som ny politik. Helt rätt, säger S-kommunalråden i Borlänge och Eskilstuna som redan börjat riva och ställa krav på vilka som får flytta in. Men alla är inte nöjda.
– Ska S kopiera SD:s politik nu? säger Saida Hussein Moge, S-politiker i Göteborg.
Socialdemokraternas arbetsgrupp med det långa namnet ”Ökad samhällsgemenskap genom att vi delar ett gemensamt språk” har presenterat förslag på hur bostadssegregationen ska brytas och hur Sverige ska få bort de utsatta områdena. Sätt ett tak för antalet hyresrätter, gör det lättare att bygga villor och småhus i utsatta områden, inför rot-stöd för rustningar av miljonprogrammen och ge människor med akademiska meriter förtur i bostadskön. Det är några av förslagen. Och så de lite mer kontroversiella ur ett socialdemokratiskt perspektiv; personer som har försörjningsstöd ska inte få flytta in i de utsatta områdena och bostäder ska rivas.
Rivningar i utsatta områden har föreslagits av Sverigedemokraterna vid flera tillfällen och den danska så kallade ghetto-politiken har då lyfts fram som exempel. Nu lyfter även Socialdemokraterna Danmark som exempel där allmännyttan har rivits för att ge plats för bostadsrätter och småhus.
”Somalitowns” fick henne att lämna
Det här har fått Saida Hussein Moge att reagera. När S-ledaren Magdalena Andersson pratade om svenska förorter som ”Somalitowns” fick Saida Hussein Moge nog och lämnade partiet. Några dagar senare kom hon tillbaka efter att ha mött Andersson i en tv-studio. Nu sitter hon i distriktsstyrelsen för S-kvinnor i Göteborg och är vice ordförande för partiföreningen i förorten Biskopsgården. Återigen är hon besviken på sitt parti.
Tanken på att riva bostäder har fått många i hennes omgivning att reagera, enligt Saida Hussein Moge.
– Människor är oroliga. ”Ska S kopiera SD:s politik nu?”, säger de.
Socialdemokraterna borde fokusera på massiva välfärdssatsningar för att lyfta dem som bor i de utsatta områdena, anser Saida Hussein Moge.
– Det saknas lärare i skolan, barnen har halkat efter. Man har skurit ner på fritidsgårdar. Om ungdomar inte har sysselsättning, var hamnar de då?
Det behövs mer blandade bostadsområden och trångboddhet måste motverkas, tycker Saida Hussein Moge. Men istället för att tala om rivning önskar sig hon sig ett stopp för inflyttning av stora familjer till utsatta områden – och stora, billiga hyresrätter i välbärgade områden.
Vurma för förslummade områden
Helt rätt. Det säger socialdemokratiska kommunalrådet Erik Nises i Borlänge om förslagen från den socialdemokratiska arbetsgruppen. Han tycker inte att vare sig rivningar eller inkomstkrav är kontroversiellt.
– Jag undrar om folk någonsin har funderat på vad reformistisk vänsterpolitik faktiskt innebär någon gång. Att vurma för att det ska finnas mer eller mindre förslummade nedslitna bostadsområden som någon sorts omsorg om människor med taskig ekonomi, det är då inte vänster för mig, säger Erik Nises.
I Borlänge har kommunen redan börjat riva hus i det utsatta området Tjärna ängar.
– Om inte Södertälje, Borlänge, storstäderna och Eskilstuna, hade haft den här typen av billiga hyresrätter i miljonprogramsområden så hade man lagt om migrationspolitiken tidigare, fortsätter han.
Han tycker att problemet är att nyanlända placerats där det funnits billiga och tomma lägenheter för att staten ska spara pengar. Sedan har det varit upp till kommunerna att stå för utbildning och integrationsinsatser. Rivningarna är ett sätt att öka blandningen och minska segregationen.
– Så att den arbetslöses barn, arbetarens och kanske till och med chefens barn går i samma skola och träffar varandra på direkt på marken, säger Erik Nises.
Men då måste kommunen och staten också vara beredda på att betala för att de som idag har försörjningsstöd till exempel ska få rätt att bo i de lite dyrare lägenheter som finns i andra delar av staden.
– Jag har tydligt sagt att om man inte vill ha särskilda områden där alla människor som av en eller annan orsak är fattiga bor, då betyder ju det samtidigt att man måste accepterar lite dyrare lägenheter för människor som har det svårt och som är försörjda av det allmänna.
Jansson: Inte jag som hade fel
I Eskilstuna har kommunen redan inkomstkrav för att man ska få flytta till det kommunala bostadsbolagets lägenheter i flera områden. Du måste ha lön, pension eller CSN för att få hyra en lägenhet.
– Om människor som kommer till vårt land får bo på ställen där de inte för möta det riktiga Sverige, det som Sverige borde vara, då växer det fram parallella samhällsstrukturer. Inkomstkravet är ett sätt att göra Eskilstuna mindre intressant för personer som har invandrat och som har begränsat med resurser och möjlighet att komma i arbete så att vi inte får en påspädning av den grundproblematiken, säger S-kommunalrådet Jimmy Jansson.
Den socialdemokratiska arbetsgruppen föreslår att om kraven höjs för att få flytta till de utsatta områdena så ska de samtidigt sänkas i områden som inte är utsatta. Så har inte Eskilstuna gjort hittills.
– Det är en bra och fin tanke, men en hyra kostar vad en hyra kostar. Så ska man sänka kraven eller hyrorna på vissa platser då måste någon betala för det. Då får staten i så fall skicka ett sådant stöd, säger Jimmy Jansson.
”Bekräftar bilden”
Rivningar av bostäder i utsatta områden föreslog Jimmy Jansson redan efter Ulf Kristerssons tal till nationen i samband med vågen av dödligt gängvåld i höstas. I ett ordrikt inlägg på Facebook skrev han då Sverige ska ”överväga att riva hela eller delar av stadsdelar för att slå sönder destruktiva strukturer och miljöer som utgör grogrund för eländet”. Ett uttalande som han fick ta emot kritik för från vänster i politiken. Nu verkar det som att hans parti har lyssnat.
– Jag har bara sagt vad jag tycker och tänker. Den här gruppen har gjort ett gediget förarbete och har lyssnat runt i landet. Det känns som att den bild som jag har försökt ge genom åren är bekräftad. I den mån någon har tyckt att jag har haft fel så kanske det var den som hade fel. Det är väl skönt.
Förslagen på ny politik från arbetsgrupperna tas upp på partiets kongress 2025 då politiken framåt för 2030 ska antas.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.