BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Vi satte ett ganska tufft mål redan 2014 om att vi skulle ha 30 megawatt installerad solenergi 2020. Det var ett omdiskuterat mål, men har satt fart på investeringarna, säger kommunens miljöstrateg Björn Sigurdson.
Än så länge är det framför allt kommunen själva och ett antal större företag som leder solcellsligan. På Fyrisskolan och i Gottsunda centrum finns en kvarts megawatt installerad och två megawatt sitter på Fyrishovs tak. Men privatpersoner står än så länge inte för en väldigt stor andel.
”Anläggningarna blir större och större”
– Men vi får signaler om att det är på gång även där, och att anläggningarna som sätts upp blir större och större. Folk har insett att det här inte bara är ett experiment längre, utan vardag, så de vågar installera. Och så har ju priset sjunkit, säger Björn Sigurdson.
Jonas Nordström leder ett lokalt företag som arbetar med gruppförsäljning och installationer av solceller på villor. Han tycker att det visserligen är glädjande att fler installerar solceller, men menar ändå att det går för långsamt och har gått uppåt från en väldigt låg nivå.
– Jag brukar säga att en bra målsättning är om 2 020 villor har solpaneler år 2020. Då står privata husägare för en tredjedel av det mål som kommunen har satt upp. Det är rimligt.
Varje vecka håller Jonas föreläsningar i villaområden om solpaneler och lönsamheten med att sätta upp dem. Han upplever inte att det är någon rusning bland villaägare i dagsläget efter panelerna och skulle önska att aktörer som kommunen blev bättre på att tillhandahålla information om vad det innebär. Själv tycker han att man borde satsa på ”exempelvillor”, som får fungera som skyltfönster. Att kommunen bekostar solpaneler för en villa i ett område mot att grannarna får komma dit och ställa frågor och titta.
– På min gata har 40 procent solpaneler nu. Det beror på att jag har pratat med mina grannar, men också på att de har kunnat se hur solpanelerna har fungerat på mitt hus, att de inte har gått sönder och att allting fungerar.
Kritisk till kommunens verktyg
Förra året lanserade kommunen solkartan, en interaktiv tjänst där boende kan se hur väl lämpade deras fastigheter är för att sätta upp solceller. Men Jonas Nordström är kritisk till verktyget.
– Kartan visar vilka tak som ger mest baserat på solinstrålningen och då hamnar tak i söderläge allra bäst, medan tak med läge i öster och väster ger något mindre energi. Det syns på kartan och avskräcker kanske en del som bor i sådana hus att skaffa solpaneler. – Men ur ekonomisk synvinkel blir det missvisande. Elpriset är högre morgon och kväll, vilket gör att personer med tak i östligt och västligt läge kan spara mer, särskilt om de placerar solpaneler både på båda sidor. Kanske blir det till och med mer fördelaktigt än taken som ligger i söderläge.
2015 införde regeringen stimulansmedel till den som väljer att sätta upp solceller på sitt tak. Detta tillsammans med ett minskande pris på solpaneler tros ligga bakom framgångarna. Men mer borde göras, tycker Jonas Nordström.
– I dag får du bara sälja samma mängd el till nätet som du själv förbrukar. Det uppmuntrar inte till energisparande och ger ett sämre ekonomiskt incitament för personer som bara ”får” sätta upp på halva sitt tak.