Nu visar en ny studie att det inte är så farligt som du tror att ge julklappen i efterhand.
– Det verkar inte störa de flesta människor så mycket som givare fruktar, säger Cory Haltman, doktorand i marknadsföring vid Ohio state university, i ett pressmeddelande från samma universitet.
Första studien i sitt slag
Psykologin bakom att ge och ta emot gåvor har engagerat forskare i decennier. Tidigare studier har visat att den som ger bort en present bryr sig mer om presentens egenskaper än vad mottagaren gör och att det därmed finns en överkänslighet hos givare avseende presenters värde.
Men få har undersökt om det också finns en skillnad i attityd mellan givare och mottagare när det gäller tidsaspekten. Det vill säga fram till nu eftersom det är exakt vad Cory Haltman och hans kollegor på Ohio state-universitetet nu gjort bland sina studenter på universitetets grundutbildning i psykologi.
En av de hypotetiska frågor som studenterna fick svara på var hur troligt det var att en sen present skulle ha en negativ inverkan på deras förhållande till mottagaren. De som föreställde sig vara givare trodde att det var mer sannolikt att en sen gåva skulle skada relationen till mottagaren än vad de som föreställde sig som mottagare av den sena gåvan gjorde.
Givare verkar alltså inte bara lägga större vikt vid gåvans egenskaper – utan också vid att presenten ges i tid.
Enligt forskarna fanns en oro bland givare för att en sen present skulle signalera att de brydde sig mindre om mottagaren.
– En av de viktigaste sociala funktionerna för att ge gåvor är att kommunicera omtanke om gåvomottagaren, så det är inte förvånande att människor fruktar en negativ inverkan på deras relation om de kommer för sent med sin gåva, säger Rebecca Reczek, professor i marknadsföring vid Ohio state-universitetet och medförfattare till artikeln.
Men att det handlar om bristande omtanke är inte vad mottagare uppfattar.
– De såg inte en sen gåva som ett tecken på bristande omsorg. De var mer förlåtande än de som gav sena gåvor trodde att de skulle vara, säger Rebecca Reczek i pressmeddelandet.
Bättre present ”kompenserar”
Rädslan för att ge en sen present visade sig också ha en inverkan på vilken typ av gåva studenterna sa att de skulle ge.
De som föreställde sig vara givare uppgav att deras oro skulle minska om de fick lägga ner mycket tid på presenten. Att själva sätta ihop en presentkorg skulle till exempel kännas betydligt bättre än att ge bort en färdig presentkorg med samma artiklar.
– Folk kände att om de lade extra ansträngning på gåvan och gjorde den mer personlig så kan det kompensera för att den är sen, säger Rebecca Reczek.
Men kan det bli alldeles för sent?
Det frågade sig forskarna också. Båda grupper trodde att ju senare gåvan gavs, desto mer skada skulle förseningen orsaka relationen. Även här var dock rädslan större hos dem som föreställde sig vara givare.
Men alla var överens om att inte ge någon gåva alls skulle skada förhållandet ännu mer än att vara allvarligt försenad.
– Sent är definitivt bättre än aldrig när det gäller att ge en gåva, säger Cory Haltman.
Studien finns att läsa i Society for consumer psychology.