Det blir ingen nedläggning av den omtvistade flygplatsen i Bromma. Regeringen böjer sig för riksdagens majoritet i frågan och har beslutat om att ge utredningen ett nytt direktiv där frågan om Stockholmsflygplatsen stryks.
– Det är konstitutionellt tveksamt om riksdagen ska gå in och säga att man inte får utreda eller tänka vissa tankar. Det blir någon form av utredningscensur som jag inte trodde vi höll på med i Sverige, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd i Stockholm, till Dagens ETC.
Han anser att beslutet hämmar Stockholms utveckling i och med den stora bostadsbristen.
Utredaren Anders Sundström (S) tycker själv att det är ett bra beslut.
– Det här visar att vi nu fokuserar på det viktiga. Inte på en öppen eller stängd Brommaflygplats, utan på hur tillgängligheten av flygkapaciteten klaras i Stockholmsregionen, säger han till Sveriges radio.
Vill bygga bostäder
Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) tycker däremot att beslutet är olyckligt och säger till DN att ”det är tråkigt att det finns en majoritet som inte vill ta reda på fakta”.
När den rödgröna majoriteten i Stockholm i oktober 2014 presenterade sin gemensamma politik stod det klart att de ville lägga ned Bromma flygplats år 2022 och i stället bygga bostäder på flygplatsområdet.
Dagens ETC rapporterade då om hur flera borgerliga politiker rasade angående beskedet. ”Spritt språngande vansinne” skrev Carl Bildt på Twitter och tidigare infrastrukturministern Catharina Elmsäter–Svärd hakade på med ”en örfil i ansiktet på hela Sverige”.
Även Socialdemokrater reagerade, däribland Niklas Nordström, kommunstyrelsens vice ordförande i Luleå, som tyckte det var ”Vansinne lägga ned en flygplats som behövs”. Han välkomnar därför dagens besked.
– Det är ett logiskt beslut som talar för att regeringen är klok, säger Niklas Nordström.
Daniel Helldén framhåller att debatten om flygplatsen borde kunna haft en mer saklig ton.
– Det har varit så mycket löst tyckande i den här debatten och det är otroligt beklagligt att man inte låter utredningen gå fullt ut. Vi hade behövt det helhetsgrepp som den hade kunnat ge, säger han.
– Det här är inte den julklapp vi hade hoppats på.
Den 31 mars ska den statliga utredningen, som leds av Anders Sundström, vara klar.