BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Med sig hade Stefan Sundh Johanna Karlsson från folkhälsoförvaltningen i Karlskoga. Båda var överens om att bland det viktigaste för att förhindra att unga får problem med droger är att vuxna sätter gränser.
– Föräldrar och andra vuxna måste engagera sig och säga stopp om de misstänker något. Alla undersökningar visar att ungdomarna uppskattar att vuxna lägger sig i, trots att man kanske inte tror det när det gäller tonåringar. Våga vara den den där jobbiga föräldern som frågar och inte nöjer sig med första bästa svar som tonåringen ger, säger Johanna Karlsson.
För polisen Stefan Sundh finns det ett tecken som är som en stor varningslampa på att något är på väg åt fel håll.
– Börjar tonåringen skolka tyder det på att något har hänt. Hör skolan av sig och meddelar skolk så ska föräldrarna inte ge sig. Fråga på bara, lägg er i. Acceptera inte bortförklaringar som verkar osannolika, säger han.
Flera varningssignaler
Förutom skolket finns det fler varningssignaler som föräldrar ska se upp med. Stefan Sundh nämner nya kamrater som inte gärna låter sig presenteras för föräldrarna. Sena nätter, förändringar i humöret och mindre kontakt med familjen och hemmet är andra tecken som föräldrarna bör vara vaksamma på. Liksom om de hittar vågar, rizzlapapper, knivar med bränd egg eller misstänker stölder.
– En sak som är bra att känna till är att mobilen ofta lämnas i pant hos knarkförsäljaren. Säger ungdomen att den har blivit stulen på skolan kan det vara orsak att se upp. Kolla också upp på vilka sidor som de är ute på nätet och studerar. Det går att beställa knark och det finns fullt av propagandasidor för droger där. Flashback är ett känt knarkforum där bland annat Alexander Bard är ute och propagerar för knark. Jag tycker att det är skandal att han får bedöma unga människors sångskicklighet på TV 4, säger Stefan Sundh.
Förutom faran med cannabis var både Stefan Sundh och Johanna Karlsson nöjda med att alkoholkonsumtionen har sjunkit.
– På 90-talet var det kanske 10 procent av niorna som aldrig hade druckit alkohol. I dag är den siffran 56 procent i Hällefors, säger Johanna Karlsson.