Inspelning visar MTR:s brutna löfte till skyddsombuden
”Ni kan få allt det där sedan.” Orden som hörs på inspelningen kommer från pendeltågsentreprenören MTR:s vd, Henrik Dahlin.
Bild: Shutterstock/TT (Montage)
Dagens ETC
MTR:s vd lovade att överlämna ”allt” till skyddsombuden. Det hörs på en inspelning från Arbetsmiljöverkets inspektion av pendelförarnas ensamarbete. Men det kom aldrig några dokument. Istället fortsätter företaget vägra lämna ut ett flertal rapporter kring hur säkerheten och förarnas hälsa påverkas när de ensamma ska ansvara för 1800 passagerare.
”Ni kan få allt det där sedan.” Orden som hörs på inspelningen kommer från pendeltågsentreprenören MTR:s vd, Henrik Dahlin. Det är april 2023. Skyddsombuden i Stockholms pendeltåg har lagt skyddstopp mot kameratåg som framförs utan tågvärd av en ensam förare. Arbetsmiljöverkets inspektörer har samlat fem skyddsombud från pendelns två fack och sju höga representanter från MTR, däribland vd för moderbolaget MTR nordic. Det är en spänd, frustrerad stämning från alla parter i diskussionen med myndigheten om ensamarbetet innebär eller inte innebär en risk för föraren. Alla pratar i munnen på varandra. Då bryter vd:n in.
”När vi gjorde förstudien på det här projektet så har man från ett engelskt universitet studerat förändringen som skedde i England som är väldigt snarlik…”, säger han på inspelningen innan han blir avbruten och fortsätter:
”Låt mig få prata klart. Ni kan få allt det där sedan. Det är inga konstigheter”, säger han.
Betalade miljoner för studie
Han fortsätter med att förklara att studien visat att kamerasystemet påverkar säkerheten positivt, att det är en del av en ”lång förstudie som vi betalat många miljoner för”.
Skyddsombuden reagerar. Som Dagens ETC tidigare rapporterat har skyddsombuden i månader försökt ta del av studier och rapporter kring säkerheten och arbetsmiljön kring kameratågsprojektet, men nekats. Facket misstänker att dessa dokument innehåller kritisk information om säkerheten och arbetsmiljökonsekvenser som ”begravts” av arbetsgivaren.
”Är det det underlaget vi har efterfrågat miljoner gånger som vi aldrig har fått ta del utav?”, frågar ett av skyddsombuden.
Det vet inte vd:n säger han, men säger att förstudien är lång och innehåller viktig grundfakta.
”Men Henrik, jag litar på dig, skickar du de här grejerna till oss?”, säger Sekos huvudskyddsombud.
”Jag har dem inte tillgängliga men jag kan plocka fram dem”, svarar vd:n och inskärper, ”Vi plockar fram dem.”
”Ord ska betyda något”
Ett löfte avgett inför myndigheterna. Men det kommer inget material. Istället fortsätter MTR i förhandlingar med ST att konsekvent neka tillgång till en rad handlingar, däribland det material som låg till grund för den tredjepartsgranskning som var skälet till grönt ljus från regionpolitikerna. Vid en förhandling med facket ST den 2 juli påminns företaget om vd:ns löfte. De förnekar att det givits. Förhandlingar blir till tvisteförhandlingar, tvisteförhandlingar blir till nya tvisteförhandlingar om förhandlingsvägran. I Dagens ETC uppmanar ansvarigt regionråd Anton Fendert MTR att ”lämna ut den dokumentation som skyddsombuden efterfrågar”.
– Ditt ord ska betyda något. I det rummet sade han att vi ska få ta del av ”allt det här”. Då får man leva upp till det. Du säger det inte bara för oss utan inför en myndighet. De sitter och ljuger för inspektörerna för att de vill sälja den bilden. Inspektörerna går ifrån och tror att vi får allting, säger Nuru Magram, skyddsombud för ST på MTR Pendeltågen.
Först när Dagens ETC översänder inspelningen så skickas material. Men inte allt. Det är inte heller hela förstudien. Det är enbart en undersökning som ingick i förstudien utförd av brittiska järnvägskonsulterna RSSB 2017. Detta var vidden av löftet, skriver Henrik Dahlin i ett mejl till Dagens ETC.
”Att RSSBs undersökning inte har delats som utlovat var en misstag och har nu skickats till de skyddsombud som i mötet efterfrågade det.”, skriver vd:n i sitt mejl.
Facket missnöjda
Frågan kvarstår dock om löftet därmed är infriat. Facken har sin bestämda uppfattning.
– Nej. Han säger ju ordagrannt ”allt”. Det är ett löfte och en garanti till skyddsombuden att de skulle fått det material de egentligen redan skulle haft. De skulle ha lämnat förstudien så fort den var klar. Den ska inte behöva efterfrågas. Ingen annan stor arbetsgivare i Sverige håller på på det här viset, säger Tomas Fröstberg, ombudsman på ST.
Han säger att det är frustrerande och ledsamt att företaget dessutom agerar först när de riskerar att exponeras i media.
– Det visar på att det här är en arbetsgivare som inte på något sätt är intresserade av att verka och följa regelverket som finns inom den svenska modellen. De måste tvingas till vad de är skyldiga till enligt lag. Det är ledsamt och inte så det ska gå till. Hade jag varit skattebetalare i region Stockholm hade jag varit orolig, säger han.
Men Henrik Dahlin vänder sig emot fackets anklagelse om lögn. Till Dagens ETC vidhåller han att något annat än den brittiska rapporten har han inte utlovat. Att de sedan inte skickades var bara ett misstag. Varför han lovade ta fram ”dem” om det bara rörde sig om ett dokument ger han inget svar på.
Tyder inte det på att du med ditt löfte avsåg mer än ett dokument?
”Nej”, skriver han kort som svar.
Men om det nu var ett ärligt misstag, varför sade då cheferna till facket den 2 juli att det aldrig lovats någonting och varför skickades dokumenten först när Dagens ETC hörde av sig?
”Vi har löpande delat allt material som rör arbetsmiljö med våra skyddsombud. Gällande vad som sas på mötet den 2 juli har jag ingen insyn i och kan därför inte kommentera det.”, skriver Henrik Dahlin i ett mejlsvar på Dagens ETC:s frågor.
Varför kan ni då inte bara dela förstudien i sin helhet?
”Vi har haft en transparent process där vi delat allt som rör arbetsmiljö med våra skyddsombud. De har varit inbjudna till och deltagit i alla riskbedömningar och riskanalyser.”, skriver vd:n.
Påståendet går stick i stäv med fackets inställning. Just nu pågår flera tvisteförhandlingar med facket kring ”hindrande av skyddsombud”.
– Det är lögn igen. Vi tvistar ju om detta. Det är skitsnack, lögner och trams. Det är en mörkläggning, säger Tomas Fröstberg.
Till Dagens ETC har MTR:s kommunikationschef tidigare medgett att de inte lämnat över vad facket krävt utan bara vad företaget själva anser vara relevant. Detta av ”verksamhets-, säkerhets-, och konkurrensskäl”.