– En enda sekund maxvärde räcker för att orsaka en hörselskada. Barn är extra utsatta, deras öron klarar inte lika höga ljud som vuxna, säger Yusra Moshtat, miljöinspektör vid Göteborgs stad.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Sedan 2007 har klagomålen om störningar från konserter och krogliv minskat i Göteborg. Enligt Yusra Moshtat beror förändringen till största delen på att de flesta krögare och arrangörer nu har förbättrat sin egenkontroll.
– De ser till att utbilda ny personal och har rutiner för att kontrollera så ljudnivån håller sig inom gränserna. Alla tjänar på att ha rätt ljudnivå, säger hon.
Kollegan Torbjörn Göransson berättar att inspektörerna nu även har en bättre dialog med krögare och musikarrangörer.
– För tio år sedan var klagomålen dubbelt så många. Nu arbetar vi mer förebyggande och vi möter stor förståelse varför det är viktigt att hålla sig inom lagens ramar, säger han.
Det blir en hel del sena nätter för Yusra Moshtat och Torbjörn Göransson så här års. Under året kontrollerar de ett 30-tal konserter, de flesta på sommaren. När ETC möter dem på Kungstorget är de på väg för uppföljande kontroller av tolv restauranger.
– Bor man inne i en storstad får man räka med lite mer ljud än på andra platser. Det är viktigt att folk kan njuta av musik och uteliv, men inte på bekostnad av människors hörsel eller sömn, säger Torbjörn Göransson.
I fjol förbjöds en krog i Majorna att spela annat än akustisk musik i lokalen.
– Det är inte vanligt att det går så långt, men i det här fallet hade många närboende klagat under två års tid på att de hade svårt att sova, säger Torbjörn Göransson.
Struntade i decibelmätaren
Sedan bandet My Bloody Valentine struntade i decibelmätaren 2009 har festivalarrangören för Way Out West hållit hårt i ljudreglagen.
– Jag är inte orolig för att ljudet ska överskridas på Way Out West i år. Arrangören har jobbat med en teknik som sänker bassljudet. Däremot röktes det inne i ett öltält förra året vilket inte är tillåtet, så det kommer vi följa upp i år, säger Yusra Moshtat.
Göteborgskalaset kan inte dundra på för högt i år. Då riskerar arrangören föreläggande eftersom musiken skruvats upp för högt vid ett par tillfällen tidigare.
– Vi utfärdar alltid ett föreläggande först så verksamhetsutövaren har chans att göra rätt. Ibland är det förenat med vite om man missköter sig upprepade gånger, säger Yusra Moshtat och tillägger att kalasets arrangör skärpt sig under senare år.
– Nu anstränger de sig för att göra rätt.
Fick vite när ljudnivån överskreds
Även på Ullevi har ljudreglagen dragits upp för mycket vid några tillfällen. Under Madonnas konsert för fem år sedan överskreds 115 decibel som är högsta tillåtna ljud på konserter för vuxna. Arrangören menade att ansvaret låg på artisten, men det gick inte miljööverdomstolen med på. Övertrampet var inte stort, men ledde till att det kommunala bolaget Gotevent fick betala en halv miljon kronor i vite.
– Ljudnivån hade överskridits ganska rejält redan sommaren 2005 när Metallica spelade på Ullevi. Att vitesbeloppet blev så pass högt beror på skadan som ljudnivån kunde orsaka. På Ullevi utsätts en enormt stor publik, säger Yusra Moshtat.
Efter superstjärnans ljudliga konsert har musiken på Ullevi spelats inom lagens gränser. Håkan Hellström klarade sig med nöd och näppe för ett par helger sedan.
– Det låg på gränsen, men de klarade sig. Det är bra att ha en marginal på en eller två decibel. Maxvärde räcker att de övergår en enda sekund för att orsaka en hörselskada, säger Yusra Moshtat.
Även under Hammarkullekarnevalen har musiken genom åren varit för uppskruvad vid några tillfällen. Inför årets karneval meddelade arrangören att dans- och musikgrupperna själva skulle få stå för en eventuell nota om de spelade för högt.
– I år var det inga problem alls. Jag är väldigt glad för det, karnevalen är så viktig för göteborgarna, säger Yusra Moshtat.