Hoppa till innehållet

ETC Bergslagen

Insekter på menyn

Att äta insekter är bättre för miljön eftersom insekter kräver en bråkdel  av resurserna som nöt-, svin- och fågeluppfödning förbrukar.
Att äta insekter är bättre för miljön eftersom insekter kräver en bråkdel av resurserna som nöt-, svin- och fågeluppfödning förbrukar. Bild: Bild: Marcus Ericsson/TT

ETC Bergslagen

Annika Grälls ingår i ett projekt på Restaurang- och Hotellhögskolan med insekter i fokus. FN släppte nyligen en rapport där de menade att jordens befolkning drastiskt måste ändra sina matvanor och äta mer insekter. – Projektet vi söker pengar för att ta fram en förstudie till ska undersöka förutsättningar för insektsodling i stor skala så att det märks på miljön och på hållbarheten, säger Annika Grälls Örebro universitet.

Att mumsa i sig insekter är inget nytt för mänskligheten. Enligt Annika Grälls äter två miljarder av jordens befolkning redan insekter och det har vi gjort sedan tidernas begynnelse. Det är framförallt här i Europa och USA  insektsätandet har upphört. I FN-rapporten Editable insects – future prospects for feed security slås det fast att år 2050 är det omöjligt för jordens befolkning att få huvuddelen av proteinintaget från köttprodukter. Istället måste vi börja konsumera mer av de 1 900 arter av ätbara insekter som finns. Det är bättre för miljön eftersom insekter kräver en bråkdel av resurserna som nöt-, svin- och fågeluppfödning förbrukar.

Mat från 3D-skrivare

Recept: Risotto med mjölmask och syrsor av entomologen (insektsforskaren) Lena Huldén. 

  1. Kontrollera att insekterna lever. Insekter ska behandlas lika omsorgsfullt som kräftor och musslor. Hetta upp lite olivolja i en kastrull och lägg i riset. Vänd riset så att det blir blankt, men inte bränns. Häll i vattnet och buljongtärningen. Koka på svag värme ca 14 minuter till riset är mjukt. Skär salladslöken i små skivor och paprikan i tärningar. Pressa vitlöken.
  2. Hetta upp olja i en kastrull och fritera syrsorna. När oljan är het, går det mycket snabbt, ca 1/2 minut. Ta upp dem, låt dem rinna av på hushållspapper och salta.
  3. Hetta upp olja i en stekpanna, lägg i paprikapulver och chili. Stek larverna på svag värme, annars spricker de. Lägg i vitlök, paprika och salladslök. Stek några minuter.
  4. Lägg i det färdiga riset och blanda. Lägg till sist i de friterade syrsorna och salta efter smak.
  5. Smaklig måltid!

Vill du fortsätta?

Bli prenumerant på ETC Bergslagen!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Gör som över 24 000 andra – registrera ett konto på etc.se. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.

POPULÄRT VAL: Läs ända till i sommar

Från
99 kr för 3 mån
Beställ här

Vill du läsa ända till sommaren till superpris? Prova 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln