Att mumsa i sig insekter är inget nytt för mänskligheten. Enligt Annika Grälls äter två miljarder av jordens befolkning redan insekter och det har vi gjort sedan tidernas begynnelse. Det är framförallt här i Europa och USA insektsätandet har upphört. I FN-rapporten Editable insects – future prospects for feed security slås det fast att år 2050 är det omöjligt för jordens befolkning att få huvuddelen av proteinintaget från köttprodukter. Istället måste vi börja konsumera mer av de 1 900 arter av ätbara insekter som finns. Det är bättre för miljön eftersom insekter kräver en bråkdel av resurserna som nöt-, svin- och fågeluppfödning förbrukar.
– Med så kallade buzzbuildnings för gräshoppsodling skulle nio byggnader i Stockholm tillgodose hela huvudstadens behov av animaliskt protein. De kräver inte så mycket utrymme utan man kan placera dem i mitten av nio rondeller, säger Annika Grälls.
Mat från 3D-skrivare
Tanken att ha insekter som råvara i maten har letat sig fram till innovatörer inom restaurangvärlden. René Redzepi som driver Noma i Köpenhamn, en restaurang som blivit utsedd till världen främsta, sa i en intervju i CNN att han vant sig vid att äta tillredda syrsor. De smakar enligt honom som popcorn. Han menade att vad vi kan tänka oss att stoppa i munnen mycket handlar om vana.
– Det är värt att tänka på att alla vi som äter honung regelbundet i princip äter kräks från bin. Mycket av det som kommer från insekter är helt accepterat som mat, sa René Redzepi till CNN.
Annika Grälls som arbetar med innovationer och entreprenörskap inom måltidsområdet på Örebro universitet påpekar att hon möts av entusiasm för projektet bland kollegor inom olika forskningsområden.
– Många vill medverka inom sina respektive områden. Det är personer från Handels som ser på ekonomin, från tekniska utbildningar som vill komma med tekniska lösningar och måltidsekologer som ser till miljövinsterna, säger hon.
Att framtiden på sätt vis redan är här blir uppenbar när Annika Grälls förklarar att det går att skriva ut mat från 3D-skrivare. Det skulle gå att ladda sådana med mjöl från syrsor som sedan skrev ut maträtter från varsomhelst i världen.
– Redan idag går det att göra fuskpotatisar av potatismjöl eller skriva ut chockladrätter baserade på chokladpulver, säger Annika Gräls.
Läs vidare på nästa sida: Recept – Risotto med mjölmask och syrsor av entomologen (insektsforskaren) Lena Huldén.
Fotnot: I dagarna kommer beskedet om projektet får pengarna de sökt för att utveckla insekter som bas för matproduktion.
Recept: Risotto med mjölmask och syrsor av entomologen (insektsforskaren) Lena Huldén.
Mängd: 4 personer
Tillredningstid: 30 minuter (Förberedelsetid: 10 Koktid: 20)
Ingredienser
2 dl ris
2.5 dl vatten
3 st salladslök
1 st röd paprika
1 klyfta vitlök
1.5 dl mjölbaggelarver - (Tenebrio molitor)
1.5 dl fältsyrsor - (Gryllus campestris)
1 st hönsbuljongtärning
1 nypa paprikapulver
1 nypa chiliblandning
1 nypa salt
2 msk olivolja
Gör så här:
- Kontrollera att insekterna lever. Insekter ska behandlas lika omsorgsfullt som kräftor och musslor. Hetta upp lite olivolja i en kastrull och lägg i riset. Vänd riset så att det blir blankt, men inte bränns. Häll i vattnet och buljongtärningen. Koka på svag värme ca 14 minuter till riset är mjukt. Skär salladslöken i små skivor och paprikan i tärningar. Pressa vitlöken.
- Hetta upp olja i en kastrull och fritera syrsorna. När oljan är het, går det mycket snabbt, ca 1/2 minut. Ta upp dem, låt dem rinna av på hushållspapper och salta.
- Hetta upp olja i en stekpanna, lägg i paprikapulver och chili. Stek larverna på svag värme, annars spricker de. Lägg i vitlök, paprika och salladslök. Stek några minuter.
- Lägg i det färdiga riset och blanda. Lägg till sist i de friterade syrsorna och salta efter smak.
- Smaklig måltid!