Julmaten är svår att förändra eftersom den är en av våra äldsta traditioner. Men vi tänkte ändå ge några förslag till dig som känner att julskinkan behöver bytas ut och att pepparkakorna skulle vinna på en ny mer nötig smak. Därför tog vi hjälp av Ola Albrektsson som är inne på att arbeta med insekter i maten.
– Det finns 2 000 ätbara insekter i världen, jag vill testa allt. Och vi behöver faktiskt inte se insekter bara som protein, utan i stället som råvaror som vi kan blanda i maten.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Till mer än matlagning
I Sverige är det främst hussyrsa, mjölmask och röd skogsmyra som står på topp tre när ny mat ska utvecklas.
– Jag vill gärna börja jobba med bilarver också. Det ses redan som en lyxprodukt i övriga Norden, säger Ola Albrektsson.
Johanna Björklund som är forskare och programansvarig på Måltidsekologprogrammet vid Örebro universitet tror även hon att insekter kan få en plats i framtidens maträtter.
– Varför skulle vi inte kunna äta insekter? Det gör ju så många människor i andra delar av världen. Sedan behöver vi ju inte äta dem som de är, vi kan också använda dem på andra sätt. Vi skulle till exempel kunna föda upp andra djur på insekter eftersom de innehåller mycket proteiner och sedan kan vi till exempel äta hönornas ägg. Vi skulle också kunna låta insekter äta matrester för att minska svinnet, säger hon.
Grisar är beroende av spannmål som föda. Genom att äta foder påverkar de miljön. Om grisar skulle födas upp på matrester och insekter skulle de bli mer klimatsmarta.
– 70–80 procent av grisars klimatpåverkan i dag beror på deras foder, säger Johanna Björklund.
Recept jultempeh
600 g Nutrients tempeh på gula ärtor
Marinad:
3 st lagerblad
5 st kryddpeppar
5 st nejlikor
1 msk japansk sojasås
1 dl vatten
1 st grönsaksbuljong
Salt och svartpeppar
Till griljering:
1 äggula
3 msk skånsk senap
Salt
Svartpeppar
Ströbröd
Tillvägagångssätt
1. Blanda ihop marinaden och lägg tempehn med vätskan i en påse över natten.
2. Ta ut tempehn ur påsen. Bryn på tempehn i en varm stekpanna, rikligt med olja.
3. Blanda äggula och senap, smaka upp med salt och peppar.
4. Smeta på senapsblandningen på tempehn och strö över ströbrödet så att det fastnar.
5. Griljera i ugnen på 225 grader tills den fått en gyllenbrun färg.
6. Ta ut, låt svalna och skär i tunna skivor. Serveras med en härlig senap och ert bästa vörtbröd.