– Det är ett hänsynslöst förslag som utgår från hur -arbetsmarknaden ser ut i Stockholms innerstad. Jag förstår om tjänstemän vill och kan jobba vidare men för personer inom grovarbetaryrken skulle det vara katastrof, säger han.
I dag går många hamnarbetare i pension när de fyller 61 trots att det innebär en låg pension. Många skulle inte klara att jobba längre än så.
– De jobbar med fysiskt tunga arbeten och orkar inte jobba längre än till 61-årsåldern. Om de vore tvungna att jobba några år till med de förslitningsskador de har ... Jag kan inte se hur det skulle gå till, säger han.
Borttagna rehabplatser
Förut fanns det särskilda arbetsuppgifter till äldre anställda med fysiska krämpor. De platserna har tagits bort så i dag finns inga alternativ för den som inte klarar av belastningen.
– Bolaget tar inte ansvar över de äldre utan de får dra kätting och surra containers precis som alla andra. Mina äldre kollegor tvingar sig själva att gå till jobbet trots att de har ont och det känns hänsynslöst, säger Erik Helgesson.
Precis som för hamnarbetarna saknar vissa av LO:s medlemmar de lättare arbetsuppgifter man kunde få när man blev äldre. På Volvo fanns tidigare rehabplatser där man kunde ansvara för att exempelvis bygga instrumentbrädor men nu är det arbetet utlagt på underleverantörer i stället.
– Jag har själv bakgrund inom metallindustrin och där låg den genomsnittliga pensionsåldern på runt 60 år för man orkar inte längre. Om man ska -diskutera en höjd pensionsålder måste man också prata om hela arbetslivets villkor och hur man ska få en bättre arbetsmiljö för som det ser ut i dag så håller kroppen inte, säger Bengt Forsling som är chef på LO-distriktet i Västsverige.
Även Kommunal Västs ordförande Anna Skarsjö tycker att man måste lyfta frågan om arbetsmiljön.
– Våra medlemmar tror att politikerna skämtar när man föreslår att de ska jobba längre. De kan höja pensionsåldern men den kommer ändå bara vara en utopi eftersom många av våra medlemmar är utslitna långt innan dess. De orkar helt enkelt inte utan behöver en betydligt bättre arbetsmiljö om de ska kunna jobba längre, säger hon.
Anne Karin Höglund är avdelningsordförande på Vårdförbundet och bland deras medlemmar är reaktionerna blandade. Barnmorskor och röntgensjuksköterskor som inte har så fysiskt tunga jobb kan tycka att det är attraktivt att jobba några år extra för att dryga ut pensionen, men för de som redan i dag går i förtidspension på grund av hög belastning är det ingen bra lösning.
– De behöver möjligheten att kunna gå i pension tidigare eller åtminstone jobba deltid de sista åren, för att orka med helt enkelt, säger hon.
Akademikerna gillar förslaget
Hos Saco – vars medlemsförbund organiserar akademiker – ser man annorlunda på läget. Deras medlemmar blir överlag inte fysiskt utslitna av sina jobb så många välkomnar möjligheterna att förlänga yrkeslivet.
– Vi blir friskare och lever längre så någonting måste vi göra. Jag är generellt positiv till det nya förslaget eftersom många medlemmar kan och vill jobba kvar längre. Däremot skulle jag gärna se att man får större möjligheter att jobba deltid de sista åren, särskilt om man ska jobba tills man är 69 år, säger Anders Andersson, som är ordförande i Sacorådet i Göteborg.
Flera av de fackliga företrädarna som är emot en höjd pensionsålder har svårt att komma på andra alternativ för att täcka upp för att vi är pensionärer längre. Men Erik Helgesson på Hamnarbetarförbundet tycker att man borde göra som i vissa andra länder där det finns olika pensionsåldrar beroende på vilken bransch du jobbar i.
– I vissa länder har man klassat några jobb som särskilt tunga och de anställda inom de branscherna har en lägre pensionsålder än andra. Det kanske vore ett alternativ här också, men jag har inget förslag på hur stora skillnaderna mellan branscherna skulle vara. Jag vet bara att det finns många hamnarbetare som knappt kan jobba tills de fyller 60, så på något sätt måste vi kunna särskilja de som jobbar med grovarbete eftersom de inte har samma förutsättningar som andra, säger han.