BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Solenergi är ju en väldigt het fråga och solfrågor tar fart i hela världen nu. Vi behöver göra saker i Göteborg för att få upp innovationstakten i området, säger Anette Myrheim, kommunikationsdirektör på Göteborg energi.
Årets tävling, som är den första, sker i relativt ödmjuk storlek och är en pilotomgång för framtiden. Men Solution Göteborg siktar sedan rejält högt.
– Tänk om vi till Göteborgs 400-årsjubileum 2021 kunde ha ett solhackaton i lika stor skala som Dreamhack. Tänk om det kunde öppnas av Elon Musk som genom Tesla är ett så stort namn inom elenergi. Men med det som vision så insåg vi att vi måste krypa innan vi kan gå, så det här första året är att se som en pilot där vi kan lära oss de praktiska och tekniska delarna, säger Anette Myrheim.
Olika lösningar
Dreamhack är världens största lan-party, det vill säga en träff dit människor kommer med sina datorer och kopplar ihop sig. Men även om det är visionen i storlek som Solution siktar mot så bytte de efter ett tag namn på eventet.
– Vi lämnade namnet hackaton då det riktade tankarna till att koda och dataprogram, och kallar det nu i stället för kreativ verkstad.
Inom den kreativa verkstaden så har Solution Göteborg formulerat tre olika utmaningar, eller regler som de tävlande ska förhålla sig till. Men vad man sedan väljer att göra är helt och hållet fritt.
– Det är utmaningar som kan vara tekniska lösningar, men det kan lika väl vara hur man visualiserar solförbrukningen i staden, eller delningssätt, en affärsmodell eller precis vad som helst, säger Anette Myrheim.
Själva tävlingen löper över 24 timmar och man tävlar i lag om max fyra personer.
– Första året har vi satt max tolv lag. Det är åtta anmälda just nu, men det är flera som vi vet är på gång. När tiden har gått ut ska man pitcha sin idé inför juryn som sedan utser vinnarna.
Kan vinna 5 000 euro
Anette Myrheim berättar att det bland annat är tre studentlag från Chalmers anmälda. Inga företag deltar utan de flesta är privatpersoner. För dem som juryn utser till vinnare väntar stora belöningar.
– Det är flera priser på gång, men de två stora vi har just nu är Chalmers ventures och Climate-KIC:s Greenhouse pris på 5 000 euro, och Göteborg energi miljöfonds pris på 25 000 kronor.
Till priserna tillkommer coachning och vägledning från experter för att möjliggöra de vinnande idéerna. För Greenhousepriset krävs att det även finns en affärspotential. Göteborg energis pris är en fond och har inga krav på att förverkliga exakt den idén, men huvudsyftet är ändå att stimulera till innovationsklimatet.
Tävlingen går av stapeln mellan måndag och tisdag i Göteborg energis lokaler mitt emot Ullevi.