BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
De kommuner som anmält intresse är Partille, Lerum, Stenungsund, Lilla Edet och Kungälv. Varje kommun väljer själv inom vilket område man vill skapa sitt eget projekt.
Bostadssegregationen är en regional utmaning, och det krävs samarbete mellan kommuner för att hitta nya lösningar, säger Maja Wadstein som är projektledare.
Förhoppningen är att det nya innovationslabbet ska bli ett nav, där kommunerna kan dra nytta av varandras erfarenheter. I förlängningen ska projekt som visat sig vara lyckade även kunna fungera som exempel för fler kommuner.
Projekten i de fem deltagande kommunerna har lite olika inriktning. Kungälv satsar på ett socialt investeringsperspektiv. Det handlar om att tänka nytt kring vad kommunen behöver satsa på för att bli en mer socialt hållbar kommun, och se över hur man på bästa sätt minskar utanförskapet. Här arbetar man med ett specifikt projekt i bostadsområdet Björkås i Ytterby, där nya bostäder och mötesplatser planeras samtidigt som de befintliga bostäderna ska renoveras. Det här vill man göra i nära dialog med de boende i området.
I Stenungsund ska man testa olika metoder för att få med seniorperspektivet i utvecklingen av ett område där nya bostäder ska byggas, bland annat ett trygghetsboende.
Det är ju viktigt att man bygger på ett sätt som matchar de äldres behov, säger Maja Wadstein. I Stenungsund kommer man att jobba på att få med de äldres synpunkter och behov tidigt i byggprocessen.
Det finns också tankar om att använda markanvisning som socialt instrument.
När en kommun upplåter mark till en exploatör för att bygga kan man ställa olika sociala krav, förklarar Maja Wadstein. Det kan handla om ett visst antal hyresrätter gentemot bostadsrätter, eller att exploatören under byggtiden anställer personer som står långt från arbetsmarknaden.
Projekten spretar åt olika håll, men den sammanhållande länken är att man vill stärka sammanhållningen och minska boendesegregationen i regionen som helhet.
Segregationsproblematiken är en fråga som rör hela kommunen, därför krävs ofta insatser i både resursstarka och resurssvaga områden, säger Maja Wadstein. Det är också viktigt att människor som bor i områden känner sig delaktiga och får vara med och påverka på riktigt.
Projektet löper över två år, fram till slutet av 2019.