Sveriges regioner betalade drygt 5,6 miljarder kronor till bemanningsföretag under 2020, rapporterar tidningen Arbetet. Enligt siffror från Sveriges kommuner och regioner, SKR, har notan till bemanningsföretagen mer än dubblerats på tio år. 2010 låg utgifterna för inhyrda läkare och sjuksköterskor på 1,9 miljarder.
– Egentligen är det resultatet av den brist som finns hos kommuner och regioner att hantera sin personal på ett schyst sätt, säger Ann Johansson och fortsätter:
– Det handlar om att man inte trivs eller mår bra i sin anställning och då går man till bemanningsföretagen istället. Där man kan själv styra sitt arbete på ett annat sätt, få en högre lön och andra villkor.
Ingen region når målet
Regionernas mål är att minska ner på inhyrd personal men istället har kostnaderna ökat drastiskt och ambitionen om att vården skulle vara fri från inhyrd personal till 2019 ligger långt ifrån verkligheten. Kostnaderna för hyrpersonal ökade i tolv regioner under 2020. Västernorrland och Gotland står för rikets högsta andel hyrpersonal, drygt elva respektive nio procent av den totala personalkostnaden. I Stockholm är samma siffra drygt tre procent och för huvudstaden innebär det en totalnota på 875 miljoner kronor, en ökning med 80 miljoner kronor jämfört med 2019. Ingen av landets regioner når målet om att max två procent av personalkostnaden ska gå till inhyrd personal.
– Vården har alltid haft behov av extrapersonal och tillfälligt anställda. Tidigare hade man timanställda, men det har till stor del ersatts av bemanningsbranschen. En viss del av pengarna går alltid till extrapersonal och det är inget konstigt, det måste vara så. Men storlekssumman kan man ju fundera på. Och med en stor andel bemanningspersonal blir det en bristande kontinuitet i vården. De som är ordinarie får slita mer för att introducera och handleda, säger Ann Johansson.
Under 2020, som präglades av pandemin, var det främst sjuksköterskor som hyrdes in. Jämfört med 2019 ökade utgifterna för inhyrda sjuksköterskor med nio procent, samtidigt som de minskade med sex procent för inhyrda läkare.
I nuläget hyr landets regioner in personal från ett hundratal olika bemanningsföretag. Kostnaden för inhyrd personal är oftast högre än för direktanställda och nu har ett samarbete för gemensam upphandling inletts mellan samtliga regioner. Syftet är att minska hyrkostnaderna genom att få ett mer enhetligt pris för inhyrning och att kunna ställa tydligare krav på bemanningsföretagen.