Under coronakrisen har staten betalat en del av de korttidspermitterades lön. Det har inneburit att de som fått arbetstiden minskad med 80 procent bara fått lönen minskad med 12 procent. Men för bemanningsanställda är situationen en annan.
Bemanningsanställda är garanterade lön för 133 eller 150 timmar i månaden, beroende på anställningstid. Jobbar de mer än så, maximalt 168 timmar i månaden, blir det prestationslön för överskjutande timmar. Tillväxtverket godkänner dock bara ansökningar som omfattar garantitiden. Detta oavsett hur mycket personen arbetade innan krisen. För den som varit uthyrd på heltid, mellan 160 och 168 timmar i månaden, innebär det en dramatisk minskning av lönen.
Kritik mot avtalet
En kvinna som varit uthyrd på heltid till samma arbetsgivare i många år berättar i tidningen Kollega hur hon drabbas av korttidspermitteringen.
– Jag får ingen prestationslön alls vilket innebär att jag får runt 3000 kronor mindre i månaden, säger hon till tidningen.
Kvinnan anser att fackförbundet Unionen tecknat ett dåligt krisavtal med Almega, men Unionen menar att det är tillväxtverkets tolkning av lagen som är problemet. Unionen har en pågående dialog med Tillväxtverket för att ändra tillämpningen och ser tecken på att en förändring angående rörliga lönedelar är på gång.
”Visade lyhördhet”
Men det finns andra avtal för bemanningsanställda i coronakrisen. Den 16 april slöt LO-förbunden och Kompetensföretagen ett centralt avtal som innebär att korttidspermitterades lön baseras på genomsnittligt förtjänstläge, GFL. Den baseras på de tre senaste månaderna innan permitteringen istället för på garantilönen. Ersättning ges för 174 timmar per månad.
Bemanningsföretag fanns inte med i regeringens ursprungliga proposition för korttidspermitteringar, vilket gjorde att den branschen tappade ungefär tre veckor innan avtal fanns på plats, påpekar Kompetensföretagens förbundsdirektör Patrik Eidfelt.
– Vi hade konstruktiva samtal med politiken som visade lyhördhet och gjorde en ändring. Det var en tidspressad stödreform så vi är nöjda med att vi fått den på plats. Bemanningsföretag är en av de mest pressade branscherna och många av de anställda är unga eller utlandsfödda som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden, så det känns extra viktigt att de företagen nu ingår. Korttidspermitteringar är en välanvänd stödreform som hjälper både företagen och de anställda att övervintra den här krisen, säger Patrik Eidfelt.