Tio kvinnor har samlats för att delta i yogaterapi med smärtlindring i Lindesberg. Landstinget i Örebro ser inte yogaterapin som tillräckligt seriös för att bekosta deras behandling via remiss. Mats Björneman är överläkare och rådgivare åt landstingsledningen.
– Den måste verkligen bevisa att den gör nytta på ett sätt som inte den vanliga sjukvården klarar av och det är inte lätt att visa med strikt vetenskapliga krav, säger Mats Björeman.
Susanna Kalen är en av de tio kvinnorna som går på yoga mot smärta när ETC Bergslagen besöker lokalen. Hon är sjukskriven undersköterska och förstår inte hur landstinget resonerar.
– Om det gavs pengar till oss som går här och som bevisligen blir mycket bättre så skulle samhället tjäna stora belopp på minskad sjukskrivning. Jag känner hur jag är på väg tillbaka tack vare behandlingen här, säger Susanna Kalen.
Skulle tjäna på alternativ
En annan av kvinnorna, Christina Unosson, blev sjukskriven för fyra år sedan efter sviterna av en mycket svår misshandel. Ett tag var det så illa att hon funderade på om hon ville leva längre.
– Landstinget förstår inte vilket lidande vi har gått igenom när den vanliga sjukvården inte kan hjälpa. Psykiatrin skulle tjäna massor av pengar om de insåg hur mycket alternativa behandlingar, som till exempel yoga, kan förbättrar situationen för oss, säger Christina Unosson.
En klassfråga
Ingrid Lindström har gått på yoga, taktil stimulering och på behandling hos naprapat och det har hjälpt mot smärtan. Kruxet är att det kostar pengar, mycket pengar.
– Tre behandlingar i veckan handlar om 1 800 kronor. Vem har råd med det? Jo, de som har gott om pengar förstås. Kan man inte få det subventionerat genom landstinget blir det de som har mycket pengar som kan skaffa sig smärtlindring när den vanliga vården inte hjälper. Vården har blivit en klassfråga, säger Inger Lindström.
Trots allt hoppas alla tre på att landstinget ska inse hur bra alternativa behandlingsmetoder kan hjälpa människor att bli friskare och att de ska lyssna på deras erfarenheter. Ingrid håller fram Tyskland som ett idealland när det gäller hur sjukvården är organiserad.
– I Tyskland finns det ett center där alla behandlingar som naprapater, yoga med mera samsas med skolmedicinen. Man ser till vad som fungerar bäst för patienten och det bästa vore om landstinget här tog efter det, säger Inger Lindström.
Christina Unosson håller med.
– Tänk vad pengar samhället skulle tjäna och hur mycket lidande som skulle kunna undvikas om vården skrev ut remisser för fungerande alternativ vård i stället för mediciner, säger Christina Unosson.