– Att någon räcker ut handen och ber om hjälp och att någon annan vill hjälpa är inget politiker bör styra över, utan det borde vara upp till varje individ.
Argumentet att tiggeri är kopplat till människohandel och annan kriminalitet och att det av den anledningen borde förbjudas håller hon inte med om.
– Vi ser visserligen också att det finns problem med kriminalitet, människohandel och tvång på olika sätt, men det är ju redan förbjudet enligt lag. Vi tycker inte att det är rimligt att polisens resurser ska gå till att jaga fattiga människor Det bidrar till ytterligare stigmatisering av en redan utsatt grupp. Många av dem som tigger vill egentligen ha enkla jobb för att kunna tjäna pengar.
I Vellinge har politikerna velat införa tillståndsplikt för att tigga på specifika områden, inte i hela kommunen. Vad tänker du om det?
– Det är en principsak i sig att det är orimligt att förbjuda människor att be om hjälp.
Ett annat argument som brukar föras fram av dem som förespråkar förbud är att EU-medborgare som tigger i Sverige istället borde få hjälp i sina hemländer. Hur ser du på det?
– Sjävklart är det primärt hemländernas ansvar. EU avsätter ganska mycket pengar till det men arbetet sker långsamt och länderna tar inte det ansvar de ska. Om det nu fanns möjligheter för de här personerna, framförallt romer, att få arbete i sina hemländer hade det inte varit någon som lämnade sin familj för att komma till Sverige och sitta framför en Ica-butik.
Vad säger kommunerna?
Nu får kommunerna själva möjlighet att bestämma om de ska införa lokalt tiggeriförbud. Men finns det något intresse i kranskommunerna? ETC Göteborg har pratat med moderater i de politiska toppskikten.
Anders Holmensköld (M)
2.a vice ordförande i kommunstyrelsen, Kungälvs kommun
– Jag tycker att det är bra att kommunerna får makt över den här frågan. Nu sitter vi i majoritet ihop med partier som förmodligen inte är så intresserade av att lyfta frågan igen. Vi sitter ihop med Socialdemokraterna. Vi vill verkligen bekämpa tiggeriet på ett konstruktivt och bra sätt så man kommer tillrätta med grundproblematiken.
Maria Renfors (M)
Gruppledare, Stenungsunds kommun
– Det är intressant på nationell nivå. Det är inte en fråga att driva på kommunal nivå, tycker vi i Stenungsund. Det är ett stort problem som vi inte löser genom kommunala förbud, då flyttar vi bara runt problemen. Det är en skam att hemländerna inte ansvarar för detta.
Alexander Abenius (M)
Kommunalråd Lerum
– Det finns inget politiskt stöd i vårt parti för att införa ett lokalt förbud och det finns ingen som driver den heller. Om våra medlemmar tycker starkt om något så brukar de vara snabba på att höra av sig, men det är ingen som har lyft den här frågan efter domen. Personligen ser jag inget behov av ett förbud.
Mikael Johannisson (M)
Ordförande Härryda krets
– Jag har inte hunnit läsa domen och vi har inte haft möjlighet att diskutera den än. Vi har inte tidigare haft någon diskussion om att införa något förbud i vår kommun, så frågan har än så länge inte varit aktuell.
Hans Forsberg (M)
Kommunalråd Kungsbacka
– Vi har ju redan beslutat om krav på tiggeritillstånd och vill överklaga Länsstyrelsens beslut att stoppa det. Vi gick till val på den här frågan. Som parti tycker vi inte det är ett bra sätt att försörja sig på och det finns också viss brottslighet runt det. Vi har stöd av KD, SD och lokalpartiet Kungsbackaborna.
Kristian Vramsten (M)
Kommunalråd Mölndal
– Vi som ingår i den politiska majoriteten i kommunen har inga planer på att driva frågan lokalt. Vi tycker inte det är ett så pass stort problem att vi i dagsläget tänker föreslå det.
Adam Algotsson (M)
Ordförande Partille
– Som läget är i Partille ser vi inte något behov av det. Ser vi en tilltagande aktivitet och våra kommuninvånare upplever det som störande och obehagligt i sin vardag ser vi det som ett positivt beslut som nu kommit från högsta förvaltningsdomstolen. I grunden står vi bakom ett nationellt tiggeriförbud men då det inte finns på plats är det positivt att varje kommun själv kan styra i frågan.
Zara Blidevik (M)
Gruppledare, Lilla Edet
– Tiggeri är inte en lösning på fattigdom och tillräckligt många, inte alla, hamnar i kriminella organisationer för att vi ska behöva åtgärda det. Men lokalt hamnar vi i ett minoritetsstyre med fyra andra partier och i den koalitionen kommer vi aldrig kunna förhandla fram den biten och få majoritet för ett beslut.