Det sa en av behandlarna i en tidigare artikel från Dagens ETC när vi granskade traumavården som lagts ut på entreprenad i Stockholm.
De som vårdas på dessa enheter är djupt traumatiserade människor med PTSD, erfarenheter av flykt, våld och tortyr. I granskningen framkom att patienterna inte får den evidensbaserade vård som de har rätt till eftersom att företagen krävde fler besök av varje psykolog än vad det fanns tid för.
Välfärdsbolagen Capio och Aleris har tidigare haft avtalen för traumavård som upphandlats genom region Stockholm. Men efter ett missnöje kring hur vården har fungerat så har regionen nu beslutat att slopa avtalen.
”Förslaget är att nuvarande transkulturella avtal inte upphandlas på nytt när de löper ut i juni 2024 och att nuvarande budget för dessa avtal fördelas på dels den ovan nämnda regionövergripande verksamhet samt dels en kompletterande upphandling av traumavård. Kapaciteten i dessa avtal utnyttjas inte fullt ut idag”, skriver hälso- och
Sjukvårdsdirektören i ett tjänsteutlåtande.
L, KD och M avstod
Beslutet klubbades sedan igenom 8 mars av psykiatriutskottet i Region Stockholm. Avtalen kommer därmed inte att upphandlas efter att de löper ut. Istället ersätts den specialiserade verksamheten i egen regi med särskild kompetens för patienter med PTSD. Som komplement upphandlas en specialistpykriatrisk verksamhet som är reserverad för den idéburna sektorn. Liberalerna, Kristdemokraterna och Moderaterna avstod från att delta i beslutet.
Olav Karlsson har varit PTP-psykolog på Capio har nyligen slutat på traumaenheten i protest mot de brister som han upplevt i verksamheten. Han beskriver en lättnad av att höra om beslutet som tagits av Region Stockholm.
– Det här är en patientgrupp som är jättespännande och givande att arbeta med och det är fantastiska människor som jobbar med den här gruppen. Så min känsla i slutet var att Capio försuttit en chans att göra något fantastiskt. Det finns tydliga konflikter med att ha ett vinstintresse samtidigt som man försöker driva vård, säger Olav Karlsson.
Omöjligt korta besök
Fjorton psykologer och psykoterapeuter har slutat på Capios traumaenhet sedan 2020 efter att psykologerna tvingats öka sitt patientantal per dag till fem. Enligt nationella riktlinjer bör behandlingen för traumapatienter pågå mellan 90 till 120 minuter. Terapisessionerna görs ofta tillsammans med en tolk, vilket förkortar själva terapitiden med nästan hälften. Det innebär att 90-minutersbesök är nästintill omöjliga att genomföra.
Dagens ETC har sökt Sandra Ivanovic Rubin, sjukvårdspolitiker i Region Stockholm för MP, som yrkade för att godkänna beslutet om att inte förnya Capios avtal.