– Vad betyder kampanjen? säger Radisa, som sitter vid S:t Eriksplan och tigger.
Hon kommer från Rumänien och förstår inte budskapet bakom Sverigedemokraternas affischkampanj inför EU-valet.
– Folk har gått förbi hela dagen och sagt ”kampanj” till mig. Vad betyder det? Är det en kampanj för att ge oss jobb, frågar hon Bienvenido Flores, som agerar tolk och jobbar ideellt med Stockholms EU-migranter.
”Ingen tvingar mig”
SD:s kampanj har inte bara väckt förvirring bland de som tigger. Också oro.
Viorica Vaduva, 42, bor i en skrotbil och tigger utanför en mataffär i Spånga. Hon skakar på huvudet.
– Nej, ingen tvingar mig att sitta här, säger hon, när hon har fått information om SD:s kampanj.
– Jag skulle aldrig utsätta mig för det här om någon tog mina pengar.
Viorica Vaduva säger att hon inte känner till något brottsligt bakom tiggeriet. Däremot bekräftar hon att tiggeriet till viss del är organiserat.
– Det finns stora familjer som reser från Rumänien för att tigga i Sverige. De samåker med andra familjer för att ha råd med kostnaden. Och ibland tar en mamma eller pappa i familjen hand om allas pengar, säger hon.
”Finns inga belägg”
I dagsläget är organiserat tiggeri och att tigga på egen hand lagligt, enligt svensk lag.
– Det gäller även då det bedrivs under former som kan beskrivas som organiserade, exempelvis då man samordnar sina aktiviteter, bor, reser och lever tillsammans och under förutsättningar som alla är överens om, säger Kajsa Wahlberg, kriminalkommissarie på Rikspolisstyrelsen.
Patrik Cederlöf, nationell samordnare mot prostitution och människohandel på Länsstyrelsen i Stockholm, delar Viorica Vaduvas bild av tiggeriet. Han är en av författarna bakom rapporten som SD har baserat sin valkampanj på.
– Det är ingen lögn att det finns organiserat tiggeri. Det kan vara organiserat i familjen eller i en grupp personer som känner varandra, säger han.
Patrik Cederlöf anser att det är ”bedrövligt” att SD hänvisar till rapporten. Och menar att partiet har missuppfattat den.
– Det finns inga belägg att generalisera och säga att allt tiggeri skulle vara organiserat och styrt av kriminella ligor, säger han.
– Däremot finns det enstaka exempel där personer har dömts för människohandel kopplat till tiggeri.
Två fällande domar
I Brottsförebyggande rådets (Brå) statistik för 2013 finns nio anmälningar om tiggeri under rubriceringen ”Annan människohandel än för sexuella ändamål”. Totalt i Sverige finns det två fällande domar och en friande dom där personer har utnyttjats för människohandel kopplat till tiggeri.
Sverigedemokraternas presssekreterare Linus Bylund svarar på kritiken med att säga att ”ingen har påstått att allt tiggeri är organiserat”.
– Det här är en reklamkampanj. För att vi ska kunna påstå att det finns ett organiserat tiggeri som vi vill stoppa räcker det med att det finns organiserat tiggeri. Inte att allt är det men att det finns goda indikationer.
”Problem oavsett”
Linus Bylund tycker dock att tiggeriet är ett problem oavsett om det är organiserat eller
inte.
– EU:s medlemsländer har skrivit på om att ta hand om sina egna medborgare och då är det oacceptabelt att folk kommer tillfälligt till andra länder för att tigga.
Nu befarar Viorica Vaduva att SD:s kampanj kommer att slå hårt mot henne och de andra som tigger.
– Budskapet är att allmänheten inte ska lita på oss. Det här är allvarligt, säger hon.