Therése är bosatt i Skellefteå – en av kommunerna i länet som bara erbjuder specialkost av medicinska skäl. Detta innebär att det i princip är omöjligt att få vegansk skolmat i Skellefteå, då de flesta veganer har andra skäl för sin kosthållning.
VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL
Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning
Therése har under ett halvt års tid kämpat för att skolorna i kommunen ska erbjuda vegansk mat till hennes barn. Varken hon eller barnen vill äta animaliska produkter, dels för hälsans skull men även av etiska och miljömässiga skäl. Hon menar att beslutet att bara erbjuda specialkost av medicinska skäl leder till att de elever som gör valet att leva veganskt, har svårt att få sina näringsbehov tillgodosedda:
– Min äldsta pojke som går i trean äter nästan bara potatis eller ris och sallad i skolan, så han får ju inte alls i sig alla sina näringsämnen, säger hon.
”Vill inte tvinga barnen äta veganskt”
När Therése Fjellströms barn blev nekade att få vegansk kost på grund av etiska skäl bestämde hon sig för att utforska möjligheten att få specialkost av religiösa skäl. Familjen gick därför med i ett trossamfund som förespråkar vegansk kosthållning. Det skälet godkände inte heller kommunen.
– Jag gick till kommunen och sade att vi är medlemmar i det här, och det är av religiösa skäl som vi vill ha vegankost. Då sade de att de inte kan servera specialkost av religiösa skäl heller. Men de serverar ju blodfri och fläskfri kost till muslimer, samtidigt som de hävdar att det inte är av religiösa skäl. Jag får inte ihop det, säger Therése Fjellström.
Therése har även lämnat in ett medborgarförslag till kommunen, där hon föreslog att skolorna skulle servera en vegansk rätt som komplement till den vanliga kötträtten, i stället för det lakto-ovo-vegetariska alternativet som erbjuds i dagsläget. Hon föreslog att salladsbuffén skulle kunna kompletteras med mejeriprodukter och ägg, så att alla själva kan få välja fritt mellan veganskt och animaliskt. Förslaget blev nekat.
– Jag fick avslag med hänvisning till att föräldrarna inte ska tvinga barnen att äta veganskt. Men är det då inte samma sak att tvinga dem att äta animaliska produkter? säger hon och fortsätter:
– Sedan hänvisade de även till att de inte kan garantera en fullvärdig kost för veganer för att det krävs tillskott. Det känns som om de har snöat in på det där, men det går ju att lösa genom att erbjuda berikade livsmedel. Sedan går det ju också att ta vitamintillskott, men det känns som om de inte litar på att föräldrarna kan ta det ansvaret själva.
”Positivt att äta mer mat från växtriket”
Livsmedelsverkets nutritionist Anna-Karin Quetel intygar att en vegansk kost kan ses som fullvärdig om den innehåller en bra balans av olika råvaror samt livsmedel som är berikade med framför allt vitamin B12, som exempelvis växtdrycker:
– Med en stor variation av grönsaker, baljväxter och berikade produkter så går det att få till en bra vegansk måltid som uppfyller rekommendationerna. Som att servera ett glas berikad växtdryck till måltiden eller använda berikade produkter i matlagningen, säger hon och fortsätter:
– Överlag så är det positivt att äta mer mat från växtriket. Vi tycker att det är bra om skolan har möjlighet att ge alternativ till de barn och elever som väljer att äta helt vegansk. Vi ser gärna att man bygger upp den kompetensen i offentliga kök – att laga bra mat på ingredienser från växtriket.
Peter Lundmark, måltidschef vid Skellefteå kommun, hävdar dock att det finns för stora näringsmässiga risker med vegansk specialkost, men medger även att det har med kunskap att göra:
– Vi har ett kostpolitiskt program och i det ger vi enbart specialkost utifrån medicinska skäl. Vi gör så här för att vi vill ha hög säkerhet på vår specialkost, utifrån ett medicinskt perspektiv. Det har väl att göra med kunskap också, men vi har valt det här sättet att jobba på.
Uppmuntras konsumera mjölkprodukter
De flesta skolorna i länet får skolmjölksstöd. Det är ett EU-bidrag som syftar till att uppmuntra unga till att konsumera mer mejeriprodukter. Therése menar att skolmjölksstödet kan vara en bidragande faktor till varför det inte serveras växtmjölk i skolorna.
– Hela näringskedjan finns ju där om man lägger till berikad växtdryck. Varför kan de inte bara erbjuda det? Det har väl också att göra med de bidrag som de får för att servera mjölk. Det blir ju konkurrens och kanske inte lika gynnsamt att servera växtmjölk, säger hon.
Peter Lundmark håller dock fast vid att de bara kan erbjuda växtmjölk vid allergier för tillfället och inte för några andra, till exempel etiska eller miljömässiga skäl. Men han menar att det kan komma att ändras redan nästa år, beroende på vad som händer efter valet:
– Tiderna förändras och vi uppdaterar det kostpolitiska programmet efter varje val tillsammans med politiker. Och det händer ju alltid mycket saker, det kommer nya rekommendationer och råd och vi ändrar vårt matbeteende. Så det kan se annorlunda ut efter nästa val, säger han.
”Alla som vill får vegansk mat”
Helt annorlunda ser det ut på Umeå kommun, där dietisten Ann-Louise Rådström förvånas över frågan om varför de serverar vegansk mat på kommunens skolor:
– Varför skulle vi inte göra det? säger hon efter en stunds tystnad och fortsätter:
– Jag tror aldrig att vi ens har funderat på att inte ha det, åtminstone inte så länge jag har jobbat här. Det är inte helt ovanligt att man äter veganmat i Umeå, det har väl sin bakgrund i den veganrörelse som vi har haft sedan många år här. Man kan vara vegan av så många olika anledningar i dag och vi ifrågasätter inte detta. Alla som vill ha vegansk mat får det.
Det finns andra kommuner som inte serverar vegansk skolmat då de hävdar att det inte går att garantera en näringsmässigt riktig kost. Hur tänker ni kring det?
– Vi gör det vi kan helt enkelt. Det är ju inte alla som äter vanlig mat som får i sig alla näringsämnen heller. Man kanske väljer att bara äta en bit fisk, några hårdbrödmackor och dricka vatten. Men vi vill skapa förutsättningar för att alla ska kunna äta en fullvärdig kost.