BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Jag var absolut ingen ostkännare, men jag hade det i händerna och när det drabbade mig var jag fast.
Sedan 2006 tillverkar hon och maken Håkan Lundqvist ost på sin gård i Vintrosa, samma gård som hon är uppvuxen på.
80 kilo ost varannan dag
Ostfascinationen började när Karin Strömberg Lundqvist besökte en fäbod i Dalarna och fick se hur osttillverkningen gick till.
– Jag blev ostdrabbad!
Väl hemma började hon experimentera i köket och när paret köpte gården byggde de även sitt mejeri. En dag med osttillverkning kan se ut på följande vis:
– Jag vaknar och tar med mig en kopp kaffe ut till osten för att vända på dem. Sedan kan ystning stå på schemat och parallellt med detta ska djuren tas om hand.
Varannan dag ystar paret 500 liter mjölk som blir till cirka 80 kilo ost. I dag gör de flera sorters ostar, både färskost, hårdost och fäbodostar.
– Det är olika sätt att ysta och de olika sorterna har olika ph-värden. När du gör fäbodsost syrar du mjölken tills det doftar på ett visst sätt. Det andra sättet är mer vetenskapligt, men här är det sinnena som bestämmer. Även om vi använder samma mängd mjölk och löpe så ger det ändå helt olika ostar. På fäbodsvis äter mjölksyrebakterierna upp sockret i osten och det blir en syrlighet.
Många olika faktorer påverkar vad som till slut ligger på din frukostmacka och kallas för ost. Vad korna äter till exempel och även månen påverkar.
– Om du till exempel ska göra smör och det är åska på väg så kan smöret bestämma sig för att skära sig. Allt påverkar när du gör ost, jag vet att det inte kommer att smaka likadant från ystning till ystning.
Tålamod ett måste
Att göra osten tar cirka tio till elva timmar och sedan ska den lagras olika länge. I början måste Karin Strömberg Lundqvist vända på osten en gång i timmen för att sedan vända den mer sällan ju längre tiden går.
– Tålamod är en bra sak att ha när man arbetar med ost. Om någon ringer och vill ha färskost så måste de räkna med att det tar fem till sju dagar innan den är klar. Korna ska mjölkas, jag ska ysta och sedan tar det ytterligare dagar innan det är klart. En normal ost tar tre månader innan den mognat.
Karin Strömberg Lundqvist beskriver det som att hon drabbades av hantverket och att det intog hennes kropp.
– Jag höll på att ysta ihjäl mig i början. Det går att nörda in sig totalt med att testa bakterier och syror. Det här är på riktigt och det är ett gediget hantverk, säger hon.