Verksamhetschef på Kopparberg vårdcentral är Marita Lönnström. Hon håller med om att svårigheten att locka läkare som vill stanna till kommunens vårdcentral är ett problem.
– Naturligtvis vore det önskvärt att ha åtminstone två ordinarie läkare istället för de inhyrda, och allra bäst vore det ju om vi kunde få alla tre tjänsterna tillsatta med läkare som stannade kvar. Men det är ingen på gång i dagsläget, säger Marita Lönnström.
Hon förklarar att det är väldigt varierande hur länge Kopparberg vårdcentral får behålla sina stafettläkare. I bästa fall handlar det om några månader och i sämsta fall rör det sig om att de stannar kvar vecka för vecka. De nyinhyrda läkarna får en introduktion på två till tre timmar, sedan är de igång enligt Marita Lönnström. Kostnaderna för att hyra in läkare är ungefär 50 procent högre än om vårdcentralen hade haft egna ordinarie att tillgå. Men det är inte bara en fråga om kostnader.
– Särskilt äldre patienter och de med kroniska åkommor som kräver regelbundna besök vill gärna träffa samma läkare när de är på vårdcentralen, säger Marita Lönnström.
Periodvis får hon många påpekanden från patienter som tycker att det är för dålig kontinuitet bland läkarna. Att inte ha någon ordinarie läkare på vårdcentralen innebär att det blir en ond cirkel.
– Vi hade alldeles nyligen en läkare på långtidsvikariat som trivdes här, men hon bestämde sig för att utbilda sig vidare till specialist på allmänmedicin för att bli distriktsläkare. Under utbildningen måste hon få handledning av en ordinarie läkare och det har vi ju ingen här. Hon slutade och började på Storå vårdcentral där de har ordinarie läkare bland personalen, säger Marita Lönnström.
Utländska läkare
Ett sätt att försöka komma till rätta med läkarbristen vore att vända sig utomlands. Marita Lönnström nämner att just utlandsrekrytering har varit lyckosam i Hällefors som fick en holländsk läkare. Hon påpekar att landstinget söker läkare i Ungern och ser gärna att det började ungerska läkare på Kopparberg vårdcentral. Att kontakta svenska studenter som läser läkarlinjen utomlands och erbjuda dem tjänst efter examen är ett annat alternativ.
– Så länge studierna bedrivs i ett annat EU-land är det inga problem med utbildningens kvalité. Vi inom primärvården ska satsa på att utbilda ST- läkare till specialister i allmänmedicin, säger Marita Lönnström.
Kompetenta sjuksköterskor
Enligt Socialstyrelsen är ungefär tio läkare folkbokförda i Kopparberg. Ingen av dem arbetar på vårdcentralen. Verksamhetschef Marita Lönnström vet inte varför.
– Jag skulle tro att de arbetar i Lindesberg eller Örebro. Att de vill vara specialister inom ortopedi, kirurgi, gynekologi eller vad som helst på ett sjukhus, säger Marita Lönnström.
Hon är dock noga med att påpeka att vårdcentralen inte saknar kompetens för det. Sjuksköterskegruppen som arbetar där är ytterst kunnig. Diabetes, högt blodtryck och sårvård tar sjuksköterskegruppen hand om på bästa sätt enligt Marita Lönnström. Plötsligt kommer hon på en sak:
– Vi har en distriktsläkare som är här på 12,5 procent. Han kommer hit var åttonde vecka, så vi har en ordinarie läkare i alla fall.