– Alla som delar med sig av sina erfarenheter på nätet är otroligt modiga, och sådana här historier hör vi hela tiden i våra chatter och telefonjourer.
VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL
Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning
Tjejjouren Skogsrå har bland annat en jourtjänst lördagar och söndagar som tjejer kan kontakta för att prata om vad som helst. Majoriteten av samtalen rör psykisk ohälsa som i sin tur ofta beror på våld, övergrepp eller våldtäkt.
– Trots att fler nu berättar är mörkertalet stort och många vågar inte berätta vad de har varit med om. Eftersom en kan vara anonym när en pratar med oss är vi ofta den första en berättar för. Ett första steg mot hjälp och att läka.
Ingen kan blunda längre
Mathilda Genberg tycker att det är bra att allt fler börjar diskutera och lyfta fram problemen.
– Ingen kan längre blunda för att sexuella övergrepp sker här, inte bara någonstans långt borta. Det sker i alla kulturer, i alla generationer, i alla områden och i alla sorters familjer. Den som våldtar och slår är ofta en person i ens närhet, säger hon och tycker att det är dags att en gång för alla krossa bilden av den fula gubben som gömmer sig i en buske.
– Har vi en sådan felaktig bild av övergreppen så kommer vi även i fortsättningen att få se många anmälningar av våldtäkter läggas ner och förövarna går fria.
Börja med sig själv
Mathilda Genberg menar att alla delar i samhället måste ta sitt ansvar för att det ska kunna bli en förbättring.
– Jag tycker var och en kan börja med sig själv. Titta på ditt eget beteende och hur det ser ut i din omgivning. Säg ifrån mot sexistisk jargong på din arbetsplats eller i ditt kompisgäng. Titta på hur din arbetsgivare jobbar med värdegrund och klimatet på arbetsplatsen. Och ursäkta inte killars övertramp med att ”killar är sådana”.
Hon menar också att riksdagen snarast bör klubba en ny samtyckeslag.
– I dag har lagen ingen förståelse för hur offer beter sig. I dag krävs någon form av våld eller hot om våld för att det ska räknas som våldtäkt. Många övergrepp ser inte ut så.
Hon ser också ett klart samband mellan unga tjejers ökade problem med psykisk ohälsa och mäns och killars våld mot tjejer.
– Det fokuseras alldeles för lite på killars och mäns våld som orsak till unga tjejers psykiska ohälsa. För många tjejer är det vardag att hela tiden känna sig otrygg, i skolan, på stan, på krogen, på nätet. De känner inte att de har någon fristad, vilket gör att man mår dåligt.
Psykisk ohälsa
Även Heléne Zetterström Dahlqvist, forskare vid Mittuniversitetets avdelning för hälsovetenskap, visar i sin doktorsavhandling på ett samband mellan sexuella trakasserier och psykisk ohälsa hos unga tjejer. De tjejer som har utsatts för sexuella trakasserier hade fem gånger så hög risk att drabbas av depressiva symtom.
– Resultaten pekar också på att redan låga nivåer av trakasserier, vid några enstaka tillfällen, har samband med den psykiska hälsan och kan ge depressiva symptom bland flickorna, säger Heléne Zetterström Dahlqvist.