Nio av dem har valt att dra tillbaka sin uppsägning. En av dem som gjort verklighet av hotet är Jessica Vestlund.
– Den 26 september börjar jag arbeta på sjukhuset i Umeå via ett bemanningsföretag. Det känns jättetråkigt att det gått så här långt, men vi måste markera, säger hon.
För den som säger upp sig gäller sex månaders karens för att arbeta via bemanningsföretag i det egna landstinget.
– Visst blir det lite jobbigt att veckopendla till Umeå, men jag har stora barn så det kommer att gå bra. Och jag tjänar 12 000 kronor mer i månaden som bemanningsanställd, säger Jessica Vestlund.
Bakgrunden till massuppsägningen är att sköterskorna i Sundsvall har lägre snittlöner än sina kolleger på sjukhusen i Sollefteå och Örnsköldsvik, som organisatoriskt tillhör samma klinik.
– Enligt den information vi alla fått från arbetsgivaren handlar det om 800 kronor i månaden. En skillnad som vi ser som helt omotiverad, säger Jessica Vestlund.
Lägst i länet
Tidigare har sjuksköterskorna inom intensivvård, iva, i Sundsvall fått en extra höjning av lönen med 2 300 kronor i månaden sedan det konstaterats att deras löner låg lägre än på de andra två sjukhusen.
– Därför ser vi ingen anledning till att vi inte också ska kompenseras, säger Jessica Vestlund.
Men enligt Margareta Berglund Rödén, förvaltningschef för specialistsjukvården inom Landstinget Västernorrland, finns det ingen omotiverad löneskillnad för narkossköterskorna.
– I jämförelsen mellan sjukhusen tittade vi på medianlönen, utan att ta hänsyn till ålder och erfarenhet. Gör man det finns ingen skillnad som vi bör kompensera. När det gäller iva-sköterskorna fanns däremot icke sakliga skillnader, säger hon.
Ett resonemang som Jessica Vestlund inte köper:
– Jag kan inte se att ålder och erfarenhet skulle förklara hela skillnaden för oss. Arbetsgivaren försöker bara komma undan, säger hon och fortsätter:
– Istället för att höja våra löner med 800 kronor tvingas man nu hyra in sköterskor som kostar två till tre gånger så mycket. Och att nyrekrytera tar tid och kostar pengar.
Hälften slutar
Det är nästan hälften av sjukhusets narkossjuksköterskor som slutar under september. Något som rimligtvis blir kännbart för vården. Men förvaltningschefen Margareta Berglund Rödén tonar ner problemen.
– Vi räknar med att kunna bedriva i stort sett samma verksamhet som i våras med åtta av tio operationssalar öppna. Vi hoppas kunna täcka de flesta vakanserna genom att nyanställa och bara behöva ta in ett fåtal via bemanningsföretag.
En fördubbling på ett år
Lyckas sjukhuset med detta går man emot trenden i resten av landet. Där ökar kostnaderna för att hyra in sjuksköterskor via bemanningsföretag lavinartat. Från 2013 till 2014 har kostnaden för sjuksköterskor fördubblats, sett till de landsting och regioner som har redovisat kostnader per yrkesgrupp till Sveriges kommuner och landsting, SKL.
Förra året betalade landstingen och regionerna i Sverige 3,41 miljarder kronor för stafettläkare, stafettsjuksköterskor och annan inhyrd personal.
De narkossköterskor som har valt att stanna kvar i Sundsvall har lovats en tillfällig löneökning på 1 500 kronor i månaden året ut, eller tills minst 80 procent av tjänsterna är besatta.