BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Det plötsliga dödsfallet väckte många frågor hos Michelles mamma Anne-Sofie Ekholm, och hon anmälde ärendet till justitieombudsmannen (JO). Nu får polisen kritik för sitt agerande och justitieombudsmannen Cecilia Renfors skriver att polisen har brustit i tillsynen och inte gett Michelle den omsorg hon hade rätt till.
Till exempel lade arrestvakterna henne i framstupa sidoläge, trots att en omhändertagen person som snarkar bör väckas eftersom snarkning kan vara ett tecken på ett allvarligt tillstånd. Dessutom dröjde det över en halvtimme tills de gick in igen, och justitieombudsmannen menar att det fanns anledning till att kolla till henne betydligt oftare.
Enligt lagen ska den omhändertagna personen också få träffa en läkare så snabbt som möjligt om dennes tillstånd kräver det, men det har inte skett i Michelles fall. Anne-Sofie Ekholm önskar att dottern hade fått vård i stället för att bli inlåst.
– Polisen måste se till att människor kommer därifrån med livet i behåll. Om de inte kan garantera det ska personerna köras till sjukhuset, säger Anne-Sofie Ekholm.
Skarp kritik
JO är också kritisk till att polisen inte dokumenterat händelseförloppet tillräckligt noggrant. På tillsynsbladet har arrestvakterna noterat att de tittat till henne exakt var 15:e minut, men de klockslagen stämmer inte överens med vad som framgår av övervakningsfilmen. ”Det är naturligtvis är helt oacceptabelt om det som dokumenteras inte stämmer överens med vad som faktiskt inträffat” skriver hon i sitt beslut. Dessutom är delar av övervakningsfilmen försvunnen, så under två timmar på morgonen finns ingen dokumentation av vad som hände i arresten.
”Ska inte vara möjligt”
Men trots kritiken menar JO att varken Polismyndigheten eller en enskild tjänsteperson kan hållas ansvarig för dödsfallet. Michelles mamma Anne-Sofie Ekholm är mycket kritisk till att ingen ställs till svars för dotterns död.
– Människor som sitter i en myndighets förvar ska inte bara dö, det ska inte vara möjligt. Då tycker jag det är viktigt att lägga ansvar på någon för om alla bara slipper ifrån kommer ingenting att förändras, säger hon.
Det här är inte första gången som JO hanterar ett ärende om en person som avlidit i polisens arrest. Senast i september kritiserade Cecilia Renfors Polismyndigheten för ett liknande fall, och hon skriver nu att båda ärendena på ett tydligt sätt visar vilka risker som polisen utsätter människor för när de placerar mycket berusade personer i arrest. Hon anser att berusade i huvudsak ska få vård på ett sjukhus eller tillnyktringsenhet och uppmanar regeringen att se över lagstiftningen. Anne-Sofie Ekholm välkomnar ett nytt lagförslag, även om det är för sent.
– Det kan såklart vara bra för alla som omhändertas i framtiden, men för mig personligen hjälper det inte, säger hon.
Väntar på upprättelse
Det senaste året har hon lagt mycket tid på att kontakta myndigheter och skriva anmälningar för att få någon slags upprättelse efter Michelles död. Härnäst väntar hon på att JO ska utreda det LVM-hem som bara ett dygn innan dödsfallet skrev ut Michelle utan laglig grund.
– Jag har tappat räkningen på hur mycket tid jag lagt på det här. Men det enda som känns meningsfullt just nu är att jobba för Michelles räkning, allt annat är meningslöst och tråkigt. Varför ska jag fira jul och hänga upp julgranskulor om Michelle ändå inte får se dem?