– Men svenska tambin är inte hotade, tack vare att vi har många duktiga biodlare, säger Anna Ahnér.
I exempelvis USA har varroa-kvalstret orsakat massdöd bland honungsbin. Varroa är en parasit som lever på honungsbin och till sist dödar dem. Varroa kan döda ett helt bisamhälle på några år.
– Varroa finns även här, men det går att behandla bina mot det, säger Anna.
Modernt jordbruk ett hot
Förutom sjukdomar som varroa hotar moderna jordbruk som odlar en enda gröda på stora områden binas överlevnad. När grödan har blommat över finns det inte tillräckligt med mat till bina i närområdet och då riskerar de att svälta ihjäl.
– I dag vet vi människor att bin behöver mångfald och tillgång till växter som blommar vid olika tidpunkter under sommarhalvåret. Ändå ändrar vi inte vårt beteende, suckar Anna.
Det här har lett till att bin och humlor har blivit handelsvaror. I bland annat England och USA åker lastbilar fullastade med bikupor runt mellan olika jordbruk. Men bin är känsliga för stress och att flyttas runt mellan fält på det sättet stressar dem. Dessutom riskerar sjukdomar som varroa att spridas.
– Jag önskar att folk kunde tänka lite till exempel när de handlar. Om de väljer svensk honung stödjer de svenska biodlare och därmed svensk livsmedelsproduktion, säger Anna.
Hjälp av mentor
Hon odlar själv bin tillsammans med sin son Ruben Ahnér.
– Det är tredje sommaren vi har bin, berättar Ruben, som är tolv år och ska börja i sexan i höst.
Det var hans idé att skaffa bin. Ruben tjatade på sin mamma, som till sist skrev in båda på en kurs om biodling.
– Kursen gjorde honom ännu mer intresserad, så jag insåg att han verkligen ville det här, berättar Anna.
Hon hade ett annat jobb på den tiden, så både hon och Ruben var nybörjare när de började med biodling. Men de har fått hjälp av en mentor som själv har haft bin i många år.
– Nybörjare kan få hjälp av erfarna biodlare via lokala biodlarföreningar, som finns över hela landet, säger Anna.
Nu har hon och Ruben tre bisamhällen, två som de har startat själva och ett som de har tagit över från en annan biodlare. Bikuporna står hos Rubens mormor och morfar, som bor utanför Askersund. Där har de tillgång till trädgårdsväxter, ängar och skog, perfekta förutsättningar för att bin ska trivas.
Bra för miljön
Ruben ser många fördelar med biodling.
– Det är bra för miljön, det blir mer blommor i naturen och både människor och djur skulle få mindre mat utan bin. Det är kul och intressant att kolla på dem när de kryper runt på ramarna i kuporna, och så kan man tjäna lite pengar också.
Förra året fick de hundra kilo honung, plus vax som kan användas till bland annat ljus. Men den kalla våren och inledningen av sommaren har gjort att bina inte alls är lika aktiva i år. Endast ett fåtal bin flyger in och ur kuporna, trots att det är sommar och högsäsong för dem.
– I år får vi nog bara honung till husbehov. Jag hoppas det blir varmare snart, för nu börjar skogsbären att blomma och de behöver pollineras om det ska bli gott om lingon och blåbär i år, säger Anna.
Hon berättar att hon ser på växter annorlunda efter att de skaffade bin.
– Nu blir jag glad på våren när sälgen blommar och maskrosorna kommer, inte för att det är vårtecken utan för att det betyder mat åt våra bin.