Hoppa till innehållet

ETC Örebro

Ingen bisak – bin är en stor del av matproduktionen 

Anna och Ruben Ahnér började med biodling för tre somrar sedan. Ruben berättar att bina övervintrar i kuporna, de sitter tätt ihop i en klunga med drottningen i mitten för att hålla värmen och livnär sig på honung och sockervatten.
Anna och Ruben Ahnér började med biodling för tre somrar sedan. Ruben berättar att bina övervintrar i kuporna, de sitter tätt ihop i en klunga med drottningen i mitten för att hålla värmen och livnär sig på honung och sockervatten. Bild: Bild: Elisabeth Pettersson

ETC Örebro

Bin är ett måste för biologisk mångfald. Det gäller inte bara blommor, tillsammans med andra pollinerande insekter står bin för en stor del av vår livsmedelsproduktion. – Vi skulle få äta betydligt mer ensidig kost om det inte fanns bin, säger Anna Ahnér, kommunikatör på Sveriges biodlares riksförbund.

Enligt Jordbruksverket står pollinerande insekter för ungefär en tredjedel av all mat som produceras globalt. Runt 85 procent av pollineringen görs av honungsbin, som även kallas för tambin eftersom det är honungsbin som biodlare har. De senare åren har det kommit flera internationella larmrapporter om att antalet tambin minskar i världen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Örebro!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Nu kan du låsa upp alla artiklar i en vecka - utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Vill du prenumerera hela sommaren till superpris? Nu får du 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln