– Den terminen var slöseri med tid och pengar. Det var så många problem med vår utbildning och på skolan, jag har aldrig varit med om något liknande. Jag skulle aldrig rekommendera någon att gå på Hällefors folkhögskola, säger Alex Widell.
Studenterna har bland annat kritiserat skolans ledning och styrelse för att inte ha lyssnat på dem och för att kursrådet inte fungerade. 20 av 23 studenter begärde därför att få tillbaka materialkostnaden för höstterminen, 2 800 kronor. FSR har prövat ärendet och anser att studenterna har rätt.
– Vi kan inte bedöma kvaliteten på utbildning, men vi anser att studerandeinflytandet och demokratin på folkhögskolan har brustit. Och därför ska studenterna kompenseras genom att få materialkostnaden tillbaka, säger FSR:s ordförande Anna Medin.
De flesta följer
Anna Medin berättar att FSR får in i snitt fem anmälningar från missnöjda studenter per år.
– Det ser vi som ett tecken på att studerandeinflytande fungerar som det ska på de flesta folkhögskolor.
FSR är inte ett beslutande organ, folkhögskolorna avgör själva om de ska följa rådets rekommendationer.
– De allra flesta gör det. Det händer såklart att folkhögskolor inte gör det som i fallet med Hällefors, men det är ovanligt, säger Anna Medin.
Pengarna förbrukade
Men Susanna Stark, rektor på Hällefors folkhögskola, har bestämt att studenterna inte får tillbaka pengarna.
– Materialkostnaden är förbrukad, säger hon.
Hon säger att skolan arbetar med att förbättra de punkter som de har kritiserats för när det gäller studerandeinflytande och demokrati, men kan inte ge ett enda konkret exempel på en förbättring.
– Det blir klart under hösten.
Susanne Grundström (S), ordförande för kommunfullmäktige i Hällefors och för folkhögskolans styrelse, har inga synpunkter utan säger att det är upp till rektorn att besluta.
– Och rektorn har bestämt att pengarna inte behöver betalas tillbaka.
Ny anmälan
Det blåser kring Hällefors folkhögskola på fler plan. I juni anmäldes skolan återigen till Arbetsmiljöverket för brister i den psykosociala arbetsmiljön. Främst riktar sig klagomålen mot skolans ledning.
– Det är en uppföljning av anmälan från 2013, eftersom de förbättringar som skulle göras då inte har åtgärdats, säger Lärarförbundets regionala skyddsombud Johan Lindhagen.
Men varken Susanna Stark, Susanne Grundström eller skolans biträdande rektor kan kommentera anmälan då de säger att de inte har sett den.