Den 20 november firade vissa second hand-butiker White monday som belyser mer långsiktiga alternativ för konsumenterna. Det finns också något som heter En köpfri dag (Buy nothing day) som är en årlig kampanjdag mot överkonsumtion.
– Under 24 timmar köper vi inget alls, utan handlar genom att inte handla, säger Alexandra Davidsson, talesperson för En köpfri dag.
Minska överkonsumtionen
En köpfri dag består av ett löst nätverk av människor som tycker att det är viktigt att minska överkonsumtionen, där vem som helst kan haka på.
– Numera inträffar En köpfri dag alltid samma dag som Black Friday, som verkligen uppmuntrar till en köphets. Det som händer på En köpfri dag är att vi uppmuntrar till och själva väljer att inte konsumera någonting under denna dag, säger Alexandra Davidsson.
Hon konstaterar att folk tar slentrianmässiga konsumtionsbeslut och att det kan vara väldigt lätt att hänga med i hetsen och köpa onödiga saker för att priserna är nedsatta.
– Man kan ägna En köpfri dag åt att reflektera över hur vi lever våra liv och hur mycket tål vår miljö? Blir jag lyckligare om jag konsumerar? Vi eftersträvar reflektion. Vi säger inte att man behöver ha perfektion, säger hon.
Hon har själv deltagit officiellt under två års tid i En köpfri dag.
– När jag var yngre tyckte jag att det var svårt att hålla sig från att konsumera under en dag. För julen kommer och självklart ska vi ge klappar till våra nära och kära. Vi alla är människor och jag tror att många vill konsumera mer hållbart men vet inte alltid hur, säger hon.
Hon förklarar att en sak som man kan tänka på när man konsumerar elektronik är att prylarna resulterar i enorma mängder elavfall.
– Det finns märkningar att gå efter om man ändå ska konsumera. Man kan tänka på att plasten ska vara CE-märkt och det finns också en märkning som är märkt TCO. Det som man ska tänka på med märkningar är att det är en guide. Det optimala är att köpa begagnade saker. Jag vill slå ett slag för att man ska använda sig av sin konsumentmakt och fråga efter exempelvis hållbart och giftfritt, säger hon och fortsätter:
– Men just denna dag tycker jag man ska handla genom att inte handla. Medvetenheten om miljön har i mina ögon ökat under åren, men samtidigt kommer ”overshoot day” tidigare än någonsin. Det pågår en överkonsumtion. Försök att inte delta i köphetsen inför jul.
Slår nya rekord
Alexandra Davidsson har själv bott i Västerås och konstaterar att det är lätt att dras in i köphetsen i stan eftersom allt är så tillgängligt.
– Samtidigt gör Västerås som stad det lättare att leva hållbart också. I det ingår social hållbarhet också. I stället för att åka till Erikslund och shoppa så kan man ta en promenad längs Öster Mälarstrand. Eller så kan man åka för en picknick på Björnö. Västerås är en fantastisk stad och det finns många second hand- och vintage-butiker också. Samtidigt är det stort shoppingfokus med gallerior mitt inne i stan, säger hon.
Sofi Nilsson, butikschef på Röda korsets second hand i Västerås, förklarar att de inte kommer att haka på någon köp-kampanj och inte heller motsats-kampanjerna.
– Jag tror dock att det viktiga är att man tänker till. Jag tror inte att vi kan komma ifrån det att människor skaffar sig nya behov. Det kan vi inte jobba bort som mänsklighet eller samhälle. Men det gäller att tänka till så att man exempelvis lämnar in grejer för att det kan täcka upp någon annans behov. Och att man själv täcker upp sina egna behov med grejer som någon annan inte längre behöver, säger hon och fortsätter:
– Men jag tror att om man ska sluta handla så funkar det en dag eller två. Som människor får vi ofta nya behov. Hur vi tillgodoser våra behov – där kan vi göra skillnad.
Siffror från HUI Research förutspår att julhandeln i år kommer att slå rekord. Tillväxten i den svenska handeln väntas under december bli 3 procent. Det motsvarar 78,5 miljarder kronor i omsättning. Den bransch som man väntar ska gå bäst är möbelhandeln.
– De senaste 20 åren var det bara år 2012 som julhandeln backade, säger Jonas Arnberg, vd på HUI Research, enligt SVT.