Inga extrapengar till de fattigaste – pengar går till kommunerna
Bild: Janerik Henriksson/TT
Dagens ETC
750 kronor extra i månaden. Det ger regeringen barnfamiljer med låg inkomst för att de ska klara ökade priser på el, mat och bränsle. Men för de familjer som har socialbidrag blir det inga extra pengar. De pengarna går till kommunerna istället när försörjningsstödet sänks.
– För tredje gången sviker regeringen dem som kanske har störst behov av pengarna, säger Christina Olsson, generalsekreterare för Makalösa föräldrar.
Priserna på mat, el och bränsle skjuter i höjden. Därför har regeringen beslutat att ge barnfamiljer med låga inkomster ett tilläggsbidrag för att klara prisökningarna – i snitt omkring 750 kronor i månaden.
Stödet ska gälla från 1 juli i år och är utformat på samma sätt som det coronabidrag som betalades ut till barnfamiljer i två omgångar under pandemin, hösten 2020 och hösten 2021.
De som har bostadsbidrag får ett tillägg på 25 procent av sitt preliminära bostadsbidrag.
Men stödet når inte dem som har försörjningsstöd. Nästan alla kommuner räknar nämligen tillägget som inkomst och det betyder att försörjningsstödet sänks. Därmed går många familjer miste om pengar som de så väl hade behövt, enligt Christina Olsson, generalsekreterare för organisationen Makalösa föräldrar.
– 750 kronor hade betytt jättemycket för de här familjerna. De har inga marginaler alls från början, inte en enda krona har de över. Problemet är de här familjerna, förutom att de redan har försörjningsstöd och är nere på knäna, också är drabbade efter pandemin. De vabbade mycket under pandemin och förlorade pengar, nu kommer ökade matpriser. Det är jätteviktiga pengar för dem, säger hon.
En stor del av dem som får bostadsbidrag lever på försörjningsstöd. För barnfamiljer som tar emot bostadsbidrag är det 26 procent av de ensamstående som även får ekonomiskt bistånd, och för sammanboende mottagare är siffran 42 procent, enligt regeringens egna siffror.
Några få gör undantag
Under coronapandemin gjorde ett fåtal kommuner undantag från regeln att sänka försörjningsstödet för familjer som fick tilläggsbidrag. I Timrå beslutade en enig socialnämnd både 2020 och 2021 att inte räkna det tillfälliga tilläggsbidraget som inkomst vid ansökan om försörjningsstöd.
Nämndens ordförande Maritza Villanueva Contreras (V) säger att hon vill göra samma sak nu.
– Det finns inget beslut taget i nämnden ännu, men från S och V är vi beredda att fatta ett tredje beslut utifrån världsläget. Det är pengar som är avsedda för barnfamiljerna, de ska inte gå till vår verksamhet, säger hon.
Beslutet innebär att ett hushåll med ett barn och en hyra på 5 500 kronor får ett tilläggsbidrag på maximalt 850 kronor. Ett hushåll med tre barn och en hyra på 7 700 kronor får upp till 1 300 kronor.
– Vi vet att de familjer som lever på försörjningsstöd och har barn har det lite extra tufft, jämfört med andra familjer. Då ska vi jobba för ett samhälle med både jämställda och jämlika villkor. Vi ser att alla får höjda priser nu, då är det viktigt att pengarna går dit de är avsedda, säger Maritza Villanueva Contreras.
Vad tänker du om att de flesta andra kommuner inte gör som ni?
– Jag kan tycka att staten borde ha tänkt på det här och tagit ett beslut nationellt, så att man inte fick välja i kommunerna, säger Maritza Villanueva Contreras.
Spel för gallerierna
Makalösa föräldrar är inne på samma linje. Man påpekade för regeringen både 2020 och 2021 att extrapengarna till dem med försörjningsstöd går rätt ner i kommunernas kassa. Det sker så länge det inte står uttryckligen i direktiven till kommunerna att pengarna inte får räknas av.
– Nu kunde man väl gjort rätt, den här tredje gången, säger Christina Olsson.
– Det är ett spel för gallerierna. Man utger sig för att vilja hjälpa utsatta barnfamiljer, men det gör man inte. Det ska se ut som att man satsar på ekonomiskt utsatta, men sen att pengarna inte går till dem det orkar regeringen inte göra någonting åt.
Dagens ETC har sökt socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) för en intervju. Vi vill fråga varför regeringen inte uttryckligen kräver av kommunerna att extrapengarna inte ska räknas som inkomst. Är det inte meningen att pengarna ska gå till familjer som behöver dem och inte till kommunerna?
Men ministern avböjer intervju och svarar inte på frågorna. Istället kommer ett skriftligt uttalande:
”Syftet med förslaget är att i närtid kunna stötta och ge ett extra ekonomiskt stöd till barnfamiljer som lever med små marginaler. Regelverket för bostadsbidrag, liksom andra socialförsäkringsförmåner, är så att det minskar det eventuella ekonomiska bistånd en person har. I vissa kommuner har man tidigare tagit beslut så att barnfamiljer med försörjningsstöd inte får ett minskat försörjningsstöd när bostadsbidraget ökar. Den här tillfälliga höjningen skulle vara ett välbehövligt ekonomiskt tillskott till barnfamiljer. Samtidigt välkomnar jag alla initiativ som tagits i kommuner för att förbättra situationen för ekonomiskt utsatta barnfamiljer.”
Om du saknar inkomst
I nästan alla kommuner räknas tillägget som inkomst och motsvarande summa dras från försörjningsstödet – familjerna får inte en krona mer i plånboken, istället sparar kommunerna på sina kostnader för försörjningsstöd.
Ensamstående med ett barn
Inkomst: 0 kr
Boendekostnad: 6 081 kr
Bostadsbidrag: 3 400 kr
Tillägg för ökade levnadskostnader: 850 kr
Ensamstående med två barn
Inkomst: 0 kr
Boendekostnad: 7 520 kr
Bostadsbidrag: 4 200 kr
Tillägg för ökade levnadskostnader: 1 050 kr
Ensamstående med tre barn
Inkomst: 0 kr
Boendekostnad: 9 621 kr
Bostadsbidrag: 5 200 kr
Tillägg för ökade levnadskostnader: 1 300 kr
Om du har en inkomst
Ensamstående med ett barn
Inkomst: 25 500 kr
Boendekostnad: 6 081 kr
Bostadsbidrag: 800 kr
Tillägg för ökade levnadskostnader: 200 kr
Ensamstående med två barn
Inkomst: 25 500 kr
Boendekostnad: 7 520 kr
Bostadsbidrag: 2 000 kr
Tillägg för ökade levnadskostnader: 400 kr
Ensamstående med tre barn
Inkomst: 25 500 kr
Boendekostnad: 9 621 kr
Bostadsbidrag: 2 600 kr
Tillägg för ökade levnadskostnader: 650 kr
Fotnot: Boendekostnaden är den genomsnittliga månadshyran för en två, trea respektive fyra i Sverige år 2021.