I SOM-institutet undersökningen inriktad på Göteborg framgår det att den fråga som engagerar flest göteborgare är infrastruktur. Av de 5 000 tillfrågade respondenterna har 28 procentenheter uppgivit att det är den viktigaste politiska frågan för staden i dag, vilket är en ökning på sex procent jämfört med tidigare år. Migration och integration har de senaste två åren toppat listan men i dag uppger endast 27 procent det som den viktigaste frågan, en minskning med fem procent sedan 2016.
Vilka frågor eller problem som upplevs som viktigast i staden ger en tydlig indikation på vilka politiska frågor som dominerar bland befolkningen, säger Daniel Jansson, forskningskommunikatör vid SOM-institutet.
– Frågan om migration och integration nådde sin absoluta peak under 2015 under den så kallade flyktingvågen, men de senaste åren kan vi se att den frågan har stått tillbaka något på både riks- och lokalnivå till förmån för mer traditionella frågor som sjukvård och skola, säger han.
Enligt undersökningen är infrastruktur en kategori som generellt inte får så många benämnande när de viktigaste samhällsproblemen i Sverige ska rankas nationellt. Det kan förklaras med att just infrastruktur övervägande rör sig om lokala frågor.
Infrastruktur är en bred kategori som rör kollektivtrafik, vägbyggen och transporter. I Göteborg finns det en stark opinion och mediarapportering kring infrastruktursatsningar de senaste året, i samband med Västlänken, trängselskatter och linbanan. Dessa kan vara bidragande faktorer till att den kategorin har rankats högst i årets mätning.
– Det är anmärkningsvärt att infrastruktur rankas som den viktigaste frågan bland göteborgarna, men det är inte konstigt med tanke på att undersökningen genomfördes under hösten 2018 i samband med valet där exempelvis Demokraterna listade Västlänken som sin viktigaste fråga, säger Daniel Jansson.
I övrigt går göteborgarnas viktigaste frågor i linje med det nationella resultatet. Sjukvård, skola och sociala frågor rankas fortfarande högt både nationellt och lokalt. Något som sticker ut är dock att kategorin lag och ordning har minskat jämfört med det nationella snittet.
– Det kan bero på att allt fler göteborgare känner sig trygga i staden, vilket undersökningen också pekar på, säger Daniel Jansson.