Hoppa till innehållet

Inrikes

Inför hälsoscheman – mot de anställdas vilja

Tanken med hälsoschema är att skapa arbetstider som är långsiktigt hållbara. För dem som jobbar natt minskar arbetspassen med en timma. Men det innebär också mer helgjobb, kvällspass och fler arbetspass. Och det innebär kortare sammanhängd ledighet. 
Tanken med hälsoschema är att skapa arbetstider som är långsiktigt hållbara. För dem som jobbar natt minskar arbetspassen med en timma. Men det innebär också mer helgjobb, kvällspass och fler arbetspass. Och det innebär kortare sammanhängd ledighet.  Bild: Bild: Fredrik Sandberg/TT

Dagens ETC

Det kallas hälsoscheman. Tanken är kortare arbetspass, färre jobbnätter i följd och införs ofta som en lösning på krav om rätt till heltid. Men i kommuner runt om i Sverige protesterar nu tusentals undersköterskor och vårdbiträden mot de kommande förändringarna – oron är stor att hälsoscheman istället kommer leda till ohälsa. ”Det handlar om våra jobb, ändå blir vi totalt överkörda”, säger Jenny Cederblad i Lund.

Jenny Cederblad har jobbat natt som undersköterska inom äldreomsorgen i 20 år. Att jobba när andra sover är ibland tufft, och hon vet att nattarbete i längden innebär hälsorisker. Trots det gillar hon nattarbetet. Inte minst för att det också har gett henne mycket ledig tid.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Nu kan du låsa upp alla artiklar i en vecka - utan kostnad. Ingen bindningstid.

POPULÄRT VAL: Läs hela hösten

Från
99 kr för 3 mån
Beställ här

Vill du läsa hela hösten till superpris? Prova 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser