BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Bara någon vecka efter transplantationen hade det naturliga blodflödet knutit an till de konstgjorda äggstockarna som snart började släppa ifrån sig ägg.
Ett steg mot målet
Monica Laronda, som leder forskningen vid Northwestern University i Chicago, kallar de lyckade försöken ett första steg mot målet att kunna återställa både fertiliteten och hormonfunktionen, även hos människor
– Vi hoppas kunna hjälpa både människor med genetiska störningar i könsutvecklingen, och cancerpatienter. Särskilt unga tjejer som tvingas gå igenom cancerbehandlingar med påverkan på äggstockarna innan de passerat puberteten, och därför riskerar att inte kunna få barn senare i livet, säger Monica Laronda.
Nästa steg för forskarteamet blir att transplantera in äggstocksprotesen i ett större djur. Samtidigt pågår försök för att se om ägglossning med mänskliga folliklar fungerar ihop med den 3D-printade gelatinvävnaden.
– Annars får vi modifiera materialet så att det bättre passar mänskliga äggblåsor, säger Monica Larondo.
”En lovande modell”
Enligt Kenny Rodriguez Wallberg, docent och överläkare vid Reproduktionsmedicin på Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet, finns redan en metod för att hjälpa mycket unga cancerdrabbade kvinnor att kunna få barn senare i livet.
– Den kvinnliga äggreserven består av omogna ägg som finns i äggstockarna sedan födseln. De går att frysa ned i vävnaden där de finns, även om de inte är befruktningsdugliga, säger hon.
Barn födda i Sverige
För att återfå fertiliteten måste äggstocksvävnaden föras tillbaka i kroppen så att äggen kan mogna. Metoden är fortfarande under utveckling, men rapporterna om barn som fötts med hjälp av nedfryst äggstocksvävnad blir allt fler.
I Sverige föddes det första barnet 2013, efter vävnadstransplantation och provrörsbefruktning av ägg som hämtats från transplantat i Kenny Rodriguez Wallbergs team.
Hon kallar den nya forskningen i Chicago ”en lovande modell”.
– Vi vet inte om den nya tekniken kommer att kunna ersätta metoden att frysa in ägg i riktig vävnad. Vi behöver ingen tillverkad äggstock, men den konstgjorda vävnaden skulle kanske kunna komplettera dagens metod och fungera som stöd för den riktiga vävnaden.