BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Jag kan bekräfta fem, alla i Sävar, men jag är på resa så det kan mycket väl ha tillkommit fler, säger Tapani och tillägger:
– Det är besvärande, beklagligt och tråkigt. Varje person som säger upp sig är en stor förlust.
Väldigt hög personalomsättning
Lars Tapani, som även är chef för deltidskårerna i Robertsfors och Vindeln, har under tre år anställt 50 deltidsbrandmän.
– Vi har haft en väldigt hög personalomsättning och deltidsbrandmän är svåra att rekrytera, säger Tapani.
Magnus Sjögren är samordnare för deltidarna. Han förklarar att det tar 1,5 år att utbilda en deltidsbrandman.
– Vi kommer, som det ser ut nu, inte att klara bemanningen fullt ut i Sävar. Det innebär att den fast anställda brandkåren i Umeå kommer att tvingas ta ett större ansvar.
”Det här kan bli jätteallvarligt för oss”
Vissa frågor i avtalet kan förhandlas lokalt, andra inte. OB-ersättningen, som tidigare har legat på 120 kronor per timme men som nu blir noll, är inte förhandlingsbar. Deltidsbrandmän har tre månaders uppsägning så styrkan är oförminskad i Sävar och Holmsund till 30 april. Sedan kan det bli förändringar.
Ulf Söderlund leder Sävar snickeri.
– Det här kan ju bli jätteallvarligt för oss. Vi förväntar oss ett bra skydd från samhället, säger Söderlund.
Vad har ni för brandberedskap?
– Vi är ju utbildade i att använda brandsläckare om det skulle hända nåt. Men skulle det inträffa en storbrand så är det bara att springa ut.
”Vi förväntar oss att det löser sig”
För deltidskåren i Holmsund har utryckningarna till skogsindustriföretaget SCA varit återkommande. Jerry Larsson är platschef:
– Läget är bekymmersamt för oss. Vi behöver en väl fungerande räddningstjänst och vi förväntar oss att det löser sig på ett bra sätt, säger Larsson.