För att Migrationsverket ska godkänna ett arbetstillstånd måste den sökande redan ha ett anställningskontrakt. Enligt källor säljer Indian Garden kontrakten för mellan 60 000 och 100 000 kronor. Bolaget utnyttjar kryphålen i de regler för arbetskraftsinvandring som Alliansen och Miljöpartiet drev igenom 2008. Sedan dess har fyra bulvanbolag, kopplade till Indian Garden, beviljats 115 arbetstillstånd av Migrationsverket. Det innebär att bolaget kan ha tjänat uppskattningsvis mellan sju och elva miljoner kronor på den illegala handeln.
En källa med god insyn i verksamheten säger att arbetskraften rekryteras främst i ägaren Razaul Karims hemstad Sylhet i nordöstra Bangladesh.
– Många drömmer om att komma in i Europa. Pengarna betalas till Karims släktingar eller direkt till honom i Sverige. De som inte har summan belånar sig i hemlandet och hamnar i ett pressat läge när de måste betala av skulden under många många år, säger källan
”Han lurade mig”
I vissa fall rör det sig om skenanställningar och väl i Sverige flyttar migranterna vidare till ett annat EU-land. Men en stor andel börjar arbeta i Indian Gardens restauranger. Målet för de flesta är att arbeta i Sverige i fem år och sedan ansöka om permanent uppehållstillstånd. Men få kommer så långt. I många fall har Indian Garden inte betalat ut korrekt lön eller skatter vilket lett till att Migrationsverket dragit in arbetstillståndet. En tidigare anställd berättar att han i mer än två år arbetade i köket, sju dagar veckan.
– Karim lovade att han skulle ordna dokument så att jag skulle få stanna här. Men han lurade mig.
Det är inte tillåtet att sälja anställningar och 2018 dömdes en 55-årig Norrköpingsbo till fängelse för grova ekobrott kopplat till försäljning av arbetstillstånd. Indian Garden är namnet på kedjan och frontmannen är Razaul Karim, men i bakgrunden har bolagen som sköter själva driften av restaurangverksamheten skiftat minst fyra gånger sedan starten 1999. Razaul Karim står däremot angiven som ägare på kedjans hemsida och de tolv tidigare anställda Dagens ETC talat med pekar alla ut honom som den som bestämmer.
Förlorade alkoholtillstånd
Den bedömningen gör även Stockholms stads socialförvaltning och 2019 drog man in kedjans alkoholtillstånd. Grundaren har, enligt staden, fortfarande ett betydande ekonomiskt intresse och ”betydande inflytande” i bolaget men att hans förflutna gör honom olämplig att sälja öl, sprit och vin. Tjänstemännen misstänker ekonomiska oegentligheter, bland annat på grund av en ”anmärkningsvärt låg” köpeskilling mellan olika ägare. Tänstemännen misstänker att det ”finns ytterligare ägararrangemang” i det fördolda. Men Indian Garden återfick senare sitt alkoholtillstånd.
Avböjer intervju
Dagens ETC har i över tre veckors tid sökt Razaul Karim för en intervju men han har avböjt. Däremot säger han till Expressen att att han är ledsen över det som har framkommit i vår granskning.
– Det stämmer inte. Personalen som har uttalat sig säger inte sanningen, säger han till tidningen.
Razaul Karim säger sig ha anlitat en advokat och överväger att göra en polisanmälan mot en av dem som har uttalat sig, då personen enligt Karim kommit med ”alltför grova anklagelser utan stöd”.