Så sammanfattar Mahmoud Khalfi, direktör och imam på Stockholms moské, Rasmus Paludans senaste koranbränning.
– All skuld ligger på honom. Inte på den muslimska minoriteten i Sverige, lägger han till.
Förra lördagens koranbränning ägde rum utanför den turkiska ambassaden inför ett litet antal åskådare. Ett femtiotal personer – borträknat poliser och journalister – fick se Paludan tända eld på koranen och visa upp en Muhammed-karikatyr. Under tiden kritiserade den dansksvenska höger-extremisten Nato och Turkiet.
De internationella reaktionerna har inte låtit vänta på sig.
Under lördagskvällen demonstrerade hundratals demonstranter utanför den svenska ambassaden i Ankara och konsulatet i Istanbul. Flera länder har fördömt aktionen, bland andra Kuwait, Jordanien och Saudiarabien. I måndags meddelade Recep Tayyip Erdogan att Turkiet kommer att blockera ett svenskt Natomedlemskap.
”Låter Paludan härja fritt”
Under veckan som gått har Mahmoud Khalfi blivit kontaktad av församlingsmedlemmar. Vissa känner sig kränkta, andra sårade. Framförallt känner sig många orättvist behandlade. Ändå har frustrationen i första hand inte riktats mot Paludan – utan snarare mot de politiker och myndigheter som inte har stoppat bränningarna.
– Beslutsfattarna och regeringen har varit alldeles för passiva. Det är tydligt att det här inte är bra för Sveriges intressen. Det är framförallt inte bra för samhällsfriden. Muslimer är en viktig komponent i det svenska samhället, och svenska muslimer har all rätt att få känna sig trygga och trivas här.
Enligt Mahmoud Khalfi är koranbränningen ytterst ett uttryck för en ökande svensk islamofobi. Regeringens och myndigheternas hantering av Paludan sätter fingret på att något har förändrats i det svenska politiska klimatet, säger han.
– Koranbränningarna har pågått i mer än två år. Vi har reagerat starkt från början – för det här är oerhört kränkande för oss muslimer. Vi har tidigare känt att vi som organisation har haft en bra dialog med polisen och politiker. Men nu låter man Paludan härja fritt, säger han.
Samtidigt har vi en grundlagsskyddad yttrandefrihet?
– Det här handlar inte om yttrandefrihet. Det här är hets mot folkgrupp och ett hatbrott, som regeringen och polisen har all befogenhet att stoppa.
Internationell bojkott
Som en följd av koranbränningen uppmanade det sunnimuslimska lärosätet al-Azhar-univeristetet i onsdags till en global bojkott av -svenska varor. Universitetet har en stark ställning i den islamska världen och uppmaningen har fått Ulf Kristersson att varna för de effekter bojkotten han få för svenska företag.
– Vi kommer inte uppmana till bojkott från vårt håll. Det skulle vara som att sätta krokben för sig själv. Svenska muslimer är svenskar, de bryr sig om svenska intressen. Däremot kommer vi kämpa på egna sätt och med egna metoder för att få till en förändring, säger Mahmoud Khalfi.
Mahmoud Khalfi har varit med om liknande kriser förr. Han nämner de internationella reaktioner som Lars Vilks rondellhund väckte 2007. Då var Mahmoud Khalfi ordförande för Islamiska förbundet. Den krisen var nästan identisk med den som är på väg att blossa upp nu, säger han.
– Då hanterade regeringen det på ett professionellt sätt. De förde dialog med oss muslimska företrädare och organisationer. På så sätt kom de fram till en överenskommelse som hjälpte till att lösa konflikten lokalt här i Sverige. Det skickade i sin tur en signal till hela världen om att den svenska regeringen lyssnade på oss muslimer. Det fanns en dialog och de visade förståelse. Den krisen sköttes faktiskt exemplariskt, genom samtal och dialog, säger han och lägger till:
– Jag försöker vara optimistisk, men vindarna har vänt åt ett helt annat håll nu. Vi har ett helt annat politiskt klimat idag.