Kvällen den 18 mars gick flera män in på restaurangen Vår krog i Biskopsgården och öppnade eld med automatvapen. Tillgången på illegala vapen i Sverige är god men någon aktuell statistik över hur många som är i omlopp finns inte. Kriminologiprofessorn Leif GW Persson har uppskattat antalet till tiotusentals. Daniel Vesterhav, expert på Brottsförebyggandet rådet, Brå, vill inte nämna några siffror. Studier han gjort pekar dock på att det är mycket lätt att få tag på vapen i Sverige.
– De poliser vi intervjuade i studierna är av uppfattningen att om man är en del av den kriminella miljön så är det inga problem att få tag i vapen om man vill det. Några nämnde att man kan få tag på ett vapen inom ett dygn om man har rätt kontakter, säger Daniel Vesterhav.
Ökat senaste tio åren
Hans studie pekar också på att tillgången till vapen i kriminella kretsar ökat de senaste tio åren.
2014 beslagtog tullen 115 vapen vilket är en fördubbling jämfört med 2013. Även polisens vapenbeslag har ökat de senaste åren. Enligt en rapport från i fjol beslagtog polisen i genomsnitt nästan dubbelt så många vapen per månad under första halvåret 2014 jämfört med de föregående fyra åren. Största delen som tullen tar är mindre handeldvapen.
– Mest pistoler och revolvrar och sedan ett mindre antal automatvapen. Det är alltid vapen som ska gå till någon illegal aktivitet. Några andra anledningar till att föra in dem finns inte, säger Sven-Peter Ohlsson, chef för gränsskyddet på Tullverket.
Han påpekar att det inte går att veta om själva smugglingen ökat de senaste åren bara för att beslagen ökat. Tullen har också förändrat sina arbetsmetoder vilket kan vara en del av förklaringen. Myndigheten började bland annat utbilda vapensökhundar 2013 och deltar i internationella samarbeten mot smuggling. Hur många vapen tullen faktiskt missar vill Sven-Peter Ohlsson inte spekulera i.
– Att det finns ett mörkertal är så klart en realistisk tanke. Eftersom det finns kriminell verksamhet med skjutvapen vet vi att vi inte tar alla vid våra gränser.
Småskalig trafik stort problem
Det stora problemet är den så kallade myrtrafiken, alltså småskalig smuggling där ett eller två vapen åt gången förs in. Ofta skickas de i delar via post och en stor del av de illegala vapen som finns i Sverige kommer från länderna på västra Balkan, enligt Daniel Vesterhavs studier.
– De är från kriget i det forna Jugoslavien. Det handlar om gamla armévapen och det vanligaste är pistoler och revolvrar. Automatvapen som kalasjnikov är också ganska vanligt förekommande, säger Daniel Vesterhav på Brå.
Vapen som smugglas in i Sverige kan finnas i omlopp i landet tiotals år.
– Man ska komma ihåg att det inte är en förbrukningsvara. Vapen som hamnar i den kriminella miljön kan finnas kvar där länge, upp till 20 år, säger Daniel Vesterhav.