– Vi behöver vara kvar på plats minst ett dygn till. Vi har släckt längs yttergränserna, men inne i området brinner det fortfarande i grytor, stubbar och träd, sa Stefan Karlsson, insatschef på Räddningstjänsten Storgöteborg, under förmiddagen.
I skrivande stund har inga bostäder skadats och det finns inte heller någon sådan risk. Myndigheten för samhällsskydd- och beredskap har placerat en helikopter på närliggande Landvetter flygplats.
– De har satt till extra resurser inför sommaren som blivit utplacerade runt om i Sverige för att kunna assistera. Det är för att kunna höja förmågan och tidigt begränsa brandområdena, så de inte blir så stora, säger Stefan Karlsson.
Inga större bränder i påsk
Han förklarar att de under den torra påsken inte har haft några andra större bränder, men istället många mindre utryckningar som likväl krävt resurser.
Med förra sommaren i åtanke och flera bränder nu hur ser du på den kommande sommaren?
– Vi behöver funderar på resursförstärkningar vi behöver göra. Vi följer väderläget och de brandriskprognoser som finns. Utifrån det nyttjar vi den bemanning vi har och försöker maximera så mycket som möjligt.
Just nu råder det inget eldningsförbud i regionen, även om det har införts på andra håll i landet. Anledningen till att Räddningstjänsten i Göteborg avvaktar med att införa ett förbud är för att de väntar regn de närmaste dagarna. Men Stefan Karlsson poängterar att den som väljer att elda ris eller grilla har ett stort ansvar att hantera den med försiktighet. I dagsläget är det oklart vad som orsakat branden i Härryda som, enligt Stefan Karlsson, spridit sig över tio till femton hektar.
– Det är en ganska rejäl brand med våra förhållanden.
Under onsdagen brann det även på två ställen i kranskommunen Lilla Edet och veckan dessförinnan kom rapporter om eldsvådor på fler ställen i Göteborgs kommun, men även på Orust, på Tjörn och i Kungälv.
Hög brandrisk
Erik Engström är klimatolog på SMHI. Institutet gör kontinuerligt analyser av brandläget och går ut med varningar vid behov.
– Det är hög brandrisk i Sverige. Och det är gräsbränderna det först blir risk för när snön smälter bort och det torra fjolårsgräset är kvar. Det är väldigt lättantändligt och den brandrisken brukar vara tills det nya gröna gräset växer upp. Ungefär samtidigt tar brandrisken i skogen vid, säger han.
Erik Lundberg berättar att det ihållande högtrycket med sol och lite nederbörd har lett till att det blivit torrt i markerna.
– Det räcker inte med lite skurar, som ska komma in runt sydvästra Sverige och Göteborg senare i veckan, men det är för lite för att det ska stoppa brandrisken. Det behövs ganska mycket ihållande regn för att blöta upp marken, säger han och förutspår att fler regioner kommer att få tidiga brandförbud i år, speciellt efter förra årets omfattande bränder.