Tjejerna har gråtit och varit förtvivlade, säger Malin Duràn-Lundblad, mamma till Alba och Leah Durán-Lundblad som har spelat i IFK dam några år. Hur förklarar man att de inte får vara kvar, när killarna får vara det?
IFK Norrköping damfotbollsklubb (DFK) meddelade den 22 september på sin hemsida att föreningen lägger ner sin verksamhet inför nästa säsong och överlåter elitsatsningen på stora IFK Norrköping. Skälen anges vara ekonomiska. IFK dam har inte ekonomi att göra en elitsatsning och spelar i dag i division 1.
”Köper inte argumentet”
Samtidigt tillåts inte flicklaget att följa med. De får gå till andra klubbar. Det har varit IFK:s krav, enligt meddelandet på hemsidan. De så kallade breddföreningarna Åby, Smedby, Lindö och Eneby sägs inte vilja ha konkurrens från stora IFK om flickfotbollen. Först när de blir intressanta elitspelare får de komma.
– Jag köper inte det argumentet, säger Kasper Skuthälla, pappa till Sofia Skuthälla i flicklaget. Risken är väl snarare att det blir färre som söker sig till fotbollen, särskilt här i innerstan, där IFK är det enda alternativet. Det blir mycket åkande om vi ska ut i förorterna för att spela.
– Dessutom, varför skulle de andra föreningarna släppa bra spelare till IFK? undrar Kasper Skuthälla. I dag konkurrerar de ju på ungefär samma nivå.
Vi slår oss ner runt köksbordet med saft och bullar med fyra av tjejerna.
– Det är så orättvist. De behandlar oss olika, säger Leah Duràn-Lundblad.
– Min brorsa får fortsätta att spela i IFK, men inte vi, säger Sofia Skuthälla, som liksom de andra tre tjejerna berättar att de har gråtit och varit ledsna när beskedet kom.
– Som lärare undervisar man mycket i jämlikhet, säger Rodrigo Duràn. Men det här blev svårt att förklara, särskilt när vi inte själva tycker att det är okej.
”Vi vill spela i IFK”
– Tjejerna har spelat ihop i några år och blivit ett sammansvetsat gäng, fortsätter Rodrigo Duràn. De är stolta över sina IFK-tröjor och att få spela för klubben. Varför vill inte IFK ha breddsatsning på flicksidan, bara på pojksidan?
– Vi vill spela i IFK, säger Myra Karlsson. Jag tycker att alla ska behandlas lika.
– Jag vet att killarna som spelar i IFK också blev sura, när de fick veta det här, berättar Alba Duràn-Lundblad.
– Det kan inte handla om ekonomi, säger Kasper Skuthälla. Vår verksamhet går runt på insatser från föräldrar och tränare. Dräkter och annat köper vi själva. Det vore bättre om det här gänget fick stanna åtminstone, även om man inte tar in nya.
– Det är svårt att förstå att klubben gör så här mot barn, säger Oskar Karlsson, pappa till Myra. Men de diskuterade inte det här beslutet med oss heller innan det publicerades.
Men det finns ett ljus i tunneln. Flicklagets tränare lyckades få med hela laget intakt till en annan klubb, IK Waria i Ektorp/Skarphagen. Därmed får de fortsätta att spela ihop i ett mindre gäng, till skillnad från många andra klubbar där grupperna är större. Men sorgen efter IFK finns där.
– Jag blir upprörd över vad det här signalerar om manligt och kvinnligt, säger Malin Durán-Lundblad.