Samtidigt lät IF Metall äldre inlägg ligga kvar. Ett av dem är en bild på en 32-årig facklig förtroendevald. Han misstänks för att ha slagit sin flickvän blodig i samband med en IF Metall-kurs, endast en månad innan bilden togs.
”Hårda knytnävsslag”
Misshandeln ska ha ägt rum i en hytt på Ålandsfärjan Cinderella för ett år sedan under en utbildningshelg för unga medlemmar i IF Metall. I hytten ska 32-åringen först ha krossat sin flickvän Evas mobil, sedan hennes kindben.
– Han slog mig med hårda knytnävsslag rakt i ansiktet. Det kändes som att han aldrig skulle sluta, och jag trodde inte att jag skulle komma levande därifrån, säger Eva.
Vid ett tillfälle, berättar Eva, bröt hon sig loss och knackade på granndörren, men ingen hörde och han slet in henne i hytten igen.
– Jag var djupt inne i normaliseringsprocessen och helt nedbruten. Till slut gav jag upp.
Eva bor i norra Sverige och hade träffat 32-åringen genom deras engagemang i IF Metall. Han var fackordförande, ersättare i kommunfullmäktige för Socialdemokraterna och engagerad i jämställdhetsfrågor.
– Men han begränsade mitt liv från första början, säger Eva.
Läs också: IF Metalls ordförande i Mälardalen om trakasserierna.
På onsdag: IF Metalls centralstyrelse svarar på kritiken.
Enligt Eva har han varit våldsam flera gånger när de träffats under IF Metall-möten på olika kursgårdar och konferensanläggningar. Men ingen i förbundet har reagerat.
I hytten morgonen efter vaknade Eva med ett igensvullet ansikte. Några tänder satt löst.
– Han kallade mig älskling, frågade varför jag måste göra så att han måste slå mig.
Eva uppsökte läkare och skadorna dokumenterades. Dagens ETC har tagit del av fotodokumentation och talat med flera vittnen som var med på båten. Ett par veckor efter kryssningen anmälde hon mannen för misshandel. 32-åringen nekar till brott.
Känner sig skuldbelagd
Efter anmälan hände ingenting. Det blev knäpptyst i organisationen, och Eva fick kämpa för att någon skulle reagera. I frustration kontaktade hon flera personer inom IF Metall Mälardalen där mannen varit förtroendevald samt högre upp i organisationen. Tiden gick, och först fem månader senare avgick 32-åringen motvilligt från sina fackliga och politiska uppdrag.
Förutom ett telefonsamtal från Robert Fredriksson, ordförande för Mälardalsavdelningen, har ingen hört av sig till Eva. Hon upplever att förbundet velat tysta ner det som hänt.
– Det har hela tiden känts som att man velat att det ska försvinna av sig självt då ingen från förbundet hörde av sig med varken relevanta frågor om själva händelserna eller om hur jag egentligen mådde.
Eva har idag mycket ångest och skuldbelägger sig själv.
– IF Metall har jättefina värderingar på pappret, men när man äntligen vågar prata om ett konkret problem så kändes det som att jag stod där helt själv. Tystnaden efteråt är nästan värre än misshandeln. Det känns som ett ytterligare skuldbeläggande.
”Han hade stor makt”
Det finns fler kvinnor som upplevt hur övergrepp tystats ner inom IF Metall. En 42-årig man med uppdrag för Metall i Mälardalen skrev den 8 mars i lokaltidningen att ”IF Metall … tar jämställdhetsarbetet på allvar”. Kort därefter skickade han en bild på sitt kön till en 20 år yngre kvinnlig medlem. Han ska under lång tid ha trakasserat minst tre kvinnor som han fått kontakt med på fackliga konferenser och utbildningsdagar.
Tipsa oss!
Har du som kvinna inom fackföreningsrörelsen blivit utsatt för sexism, trakasserier eller andra övergrepp? Hör av dig till oss! Du får självklart vara anonym.
En av de drabbade är Alexandra Kivelä som fick penisbilder skickade till sig, och 42-åringen brukade ringa till henne på nätterna och flåsa i luren.
– Jag försökte få honom att sluta, men han lyssnade inte. Han vet att jag mår skit i perioder och han utnyttjade det, säger hon.
Trakasserierna pågick under tre års tid, men Alexandra Kivelä vågade först inte anmäla eftersom 42-åringen var fackordförande och hade höga kommunuppdrag för Socialdemokraterna. En annan drabbad kvinna vågade inte berätta för någon om trakasserierna.
– Han hade stor makt och jag var rädd för att bli utfryst på jobbet, säger hon.
42-åringen skickade även könsbilder till den 20-åriga fackmedlemmen Frida.
– Han skrev meddelanden om vilka sexuella handlingar han skulle utföra på nästa fackliga konferens. Det var väldigt obehagligt.
För att få slut på trakasserierna vände hon sig till Robert Fredriksson, ordförande i Mälardalens styrelse där 42-åringen är ledamot.
– Jag upplevde att han inte gjorde någonting, säger Frida.
När Alexandra Kivelä till slut vågade polisanmäla hände fortfarande ingenting, och 42-åringen satt kvar på sina uppdrag. Johan Sandberg var medlem i 42-åringens fackklubb och hade fått kontakt med flera av de utsatta kvinnorna. När förbundet ville tysta ner händelserna valde han att agera visselblåsare. Han mejlade ett antal personer i förbundet och berättade om allt som hänt.
– Men 42-åringen övertalade då de andra i styrelsen att plocka bort mig från mitt fackliga uppdrag som straff för att jag sagt ifrån, säger Johan Sandberg.
Och två av de drabbade kvinnorna kallades in på förhör med den lokala fackstyrelsen.
– De anklagade mig för att smutskasta honom för att få honom avsatt som klubbordförande, säger Alexandra Kivelä.
Även Frida kallades in och anklagades för att ingå i en konspiration.
– Jag storgrät genom hela förhöret, säger hon.
42-åringen lämnade till slut sina fackliga och politiska uppdrag och tackades av med en blomsterkvast i kommunfullmäktige. Men fackklubben lovade att anlita honom som konsult.
När polisen lade ner utredningen upplevde de drabbade kvinnorna att IF Metall försökte tysta ner det som hänt. Precis som i Evas fall.
Rädd för gemensam konferens
Men sexismen inom förbundet är inte begränsad till Mälardalen. Så sent som för två veckor sedan tafsade en 40-årig IF Metall-man från en annan avdelning på en kvinna från Kommunal under en utbildning på Runö folkhögskola som ägs av LO. Under samma kväll gjorde en annan IF Metall-man närmanden mot ytterligare en ung kvinna från Kommunal.
– Jag kan inte tänka mig något värre om en kvinna blivit utsatt för trakasserier och den enda hon har att vända sig till är ett manligt fackombud med den kvinnosynen, säger Anna, en av de drabbade kvinnorna.
Kommunal agerade direkt, och kort efter händelsen träffade Kommunals ordförande Tobias Baudin de drabbade kvinnorna för att höra deras berättelser. Hon är glad för att hennes fackförbund agerade snabbt och kraftfullt.
– Jag har pratat med flera kvinnor från mitt förbund som vägrar fackliga utbildningar som kräver internat. De vet att sådant här händer ofta när mansförbunden är inblandade.
Kvinnorna kontaktades även av IF Metall som ifrågasatte hur mycket kvinnorna egentligen hade druckit under kvällen. IF Metall-medlemmen och visselblåsaren Johan Sandberg tycker inte att det är en relevant fråga.
– Det blir ju som att lägga en del av skulden på offret. Det blir helt fel och visar att mitt fackförbund har mycket värdegrundsarbete kvar att göra.
Fotnot: Dagens ETC har sökt 32-åringen och 42-åringen. Eva, Frida och Anna heter egentligen något annat.