– Man ska se om det finns något som gör att det inte är gångbart. Det är klart att chansen finns att affären stoppas, men den är inte stor om den politiska majoriteten är drivande. Mest vinner man tid att lägga fram nya motargument, säger David Ryffé, lektor i offentlig rätt och väl insatt i skolfrågan.
Tidsvinsten handlar, säger han, mycket om partilojalitet. Vad är Miljöpartiet bereda att göra, kan det grönblåa styret offras?
– Det är i grunden en ideologisk fråga. Jag är inte förvånad att borgerliga partier är för en utförsäljning och ett medgivande av IES expansiva verksamhet.
Dock: även om Miljöpartiet gör en tvär vänstergir och röstar mot det här specifika utförsäljningspaketet, räcker inte deras nio mandat för att skjuta ner det blåa styret plus SD, där samtliga partier är för affären.
– Så länge IES fortsätter sin frammarsch och bedriver bra utbildning, levererar bra resultat och nöjda kunder, så är det inte ett problem. Varför ska staden sitta på ett värde som man finansierar när någon annan driver skolan? Men det är ett risktagande att sälja. Det måste utvärderas. För på lång sikt – vad händer om IES lägger ner? Det vet vi av erfarenhet, som när JB-gymnasiet gick omkull, att staden inte är redo att ta över, säger Ryffé.
Han förklarar att kommunens incitament att behålla en byggnad är hängsle och livrem.
– Kommunen har alltid det sista ansvaret. De måste säkerställa att det finns plats för alla barn. Hur länge vill IES sitta på ett ägande, eller tänk om de flyttar? Vi vet inte heller hur lagstiftningen kommer att se ut framåt.
Lektorn spekulerar i IES företagsstrategi, att planen är att göra sig så oumbärlig att lagstiftarna blir maktlösa.
– Deras aggressiva expansion kan göra det omöjligt införa begränsning av välfärdsvinster. För de kan hota med att lägga ner helt om det ändras.
Att Stockholms kommun skulle spara massa pengar på drift genom att sälja skolbyggnaden till IES, avfärdar David Ryffé som ”ren lögn”.
– Varje elev tar med sig en pengapåse för lokalen, det ingår i elevpengen. Och stadens anställda får en mindre skola att ta hand om. Att IES frivilligt kastar 80 miljoner kronor på att renovera, det hämtar man hem på några år när det är en så pass stor skola. För IES finns det väldigt få risker med det här köpet. Det största hotet är lagändringar gällande vinsten.